#NewYork - Rufus Wainwright - Who Are You, New York? (2010)

#NewYork - Rufus Wainwright - Who Are You, New York? (2010)

Deze week trekken we zeven dagen naar de Big Apple, naar New York, een stad die tot de muzikale verbeelding spreekt.

'All Days Are Nights: Songs For Lulu' is het zesde studioalbum van de Canadees-Amerikaanse singer-songwriter Rufus Wainwright. Who Are Your, New York? is het openingsnummer en tevens de eerste single.

Het is een eerbetoon aan Rufus Wainwrights geboortestad New York. Hij legde op 2 april 2010 aan The Sun uit: "Ik ben een boek aan het lezen over New York in de jaren zestig en zeventig. Dat was een veel wildere en gekkere plek dan nu. Het is behoorlijk 'gentrified' en bijna oud geworden, ouderwets. Maar ik hou echt van de plek."

Het eerste deel van de albumtitel, 'All Days Are Nights', komt uit het laatste couplet van William Shakespeares Sonnet 43 ("Alle dagen zijn nachten om te zien totdat ik je zie"). De verwijzing naar 'Lulu' in het tweede deel van de albumtitel verwijst naar het personage van Louise Brooks in de stomme filmklassieker 'Pandora's Box' . Wainwright legde aan Spinner UK uit : "Ik voel ook sympathie voor haar. Ik hou van haar, en ik wil haar beschermen en haar inpakken en uiteindelijk haar zijn, maar toch ben ik niet prachtig verdoemd. Ik heb helaas een overlevingskans. Ik denk dat er altijd een onbekende kant aan mij zat die dit nihilistische slachtoffer, deze romantische vallende ster wilde zijn en ik ging er een tijdje echt voor, maar mijn vallende ster raakte altijd het plafond en eindigde uiteindelijk in bed. Ik had het gewoon niet in mij om helemaal zelfdestructief te zijn. Ik zeg niet eens dat Lulu zelfdestructief is. Ik denk dat er mensen zijn waar de hele wereld naar streeft ze neer te halen of te vernietigen, om de mensen om hen heen neer te halen."

20 augustus 2024
Laurens Leurs