#NewYork – R.E.M. - Leaving New York (2004)

#NewYork – R.E.M. - Leaving New York (2004)

Deze week trekken we zeven dagen naar de Big Apple, naar New York, een stad die tot de muzikale verbeelding spreekt.

Zanger Michael Stipe omschreef deze ballad als een liefdeslied over een van zijn favoriete steden in de Nieuwe Wereld, en hoe hij die sinds 11 september 2001 ten goede zag veranderen. Het is een vervolg op het R.E.M.-nummer Electrolite uit 1996, dat de lof van Los Angeles zong.

Michael Stipe, in de London Daily Mail van 8 oktober 2004: “Leaving New York werd geschreven in een vliegtuig boven de stad. Op een heldere nacht ziet die er prachtig uit.” Peter Buck voegde eraan toe: “Het nummer kan letterlijk worden opgevat. In zekere zin gaat het alleen maar over het verlaten van de stad. Voor mij is het echter moeilijk om een ​​nummer met New York in de titel te horen zonder aan september 2001 te denken.” 

Peter Buck is geen grote fan van het album ‘Around the Sun’, omdat hij het beu was om liedjes te schrijven "op welke traditionele manier dan ook. De akkoordwisselingen slaan dus nergens op," merkte hij op in de hoesnota’s van verzamelaar ‘Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage’. Meer bepaald over dit nummer zei hij: “De akkoordwisselingen zijn waanzinnig, maar Michael heeft zo'n geweldige melodie bedacht dat je niet echt merkt hoe bizar die akkoorden zijn.”

https://www.youtube.com/watch?v=wo6Vh4Uz7Sk

25 augustus 2024
Laurens Leurs