#NewYork – Joe Jackson – Steppin’ Out (1982)

#NewYork – Joe Jackson – Steppin’ Out  (1982)

Deze week trekken we zeven dagen naar de Big Apple, naar New York, een stad die tot de muzikale verbeelding spreekt.

Dit nummer gaat over de verwachtingen en de opwinding die horen bij een avondje stappen in de stad. Joe Jackson schreef en nam het album ‘Night And Day’ op in New York City, en de eerste kant van het album beschrijft verschillende ontmoetingen met de stad. Steppin' Out is het laatste nummer van kant één, en neemt ons mee tijdens een taxirit door Manhattan.

In de video, die op één nacht werd gefilmd in het St. Regis Hotel in New York City, was een huishoudster te zien die deed alsof ze een soort Assepoester-figuur was. Het was 1982 en MTV kreeg steeds meer invloed. Jackson maakte de video, maar was er niet blij mee. In 1984 zei hij tegen Time Out: “Rock-‘n-roll ontaardt in een groot circus, en video's en MTV maken daar een groot deel van uit. Mensen die serieus geïnteresseerd zijn in het maken van muziek op zich, zullen zich moeten afsplitsen en een ander pad inslaan."

Volgens de VH1-show ‘Pop Up Video’ werd de uitdrukking ‘steppin' out’ bedacht in de jaren dertig, in New York City.  Toen het huwelijk van Joe Jackson kapot ging, verhuisde hij naar New York om ‘Night And Day’ op te nemen. De titel komt van een nummer van Cole Porter, het album is zodanig opgebouwd dat de luisteraar het gevoel heeft vierentwintig uur door te brengen in New York City. De eerste kant vertegenwoordigt ‘Day’, de tweede 'Night'.

Het werd de grootste hit voor Joe Jackson in de VS, maar in Groot-Brittannië deed It's Different For Girls het in de jaren tachtig nog beter, met een vijfde plaats als hoogste notering. Steppin' Out ontving in 1983 een Grammy-nominatie in de categorie Record Of The Year, maar verloor van Rosanna van Toto.

21 augustus 2024
Laurens Leurs