#NewWaveInDeMarge - Wire - I Should Have Known Better (1979)

#NewWaveInDeMarge - Wire - I Should Have Known Better (1979)

Onlangs werd op digitale zender Willy Radio de 'New Wave Top 100' uitgezonden. Als uitloper daarvan wilden wij toch nog enkele verdienstelijke new wave-kleppers aanstippen, die helaas geen plek in de Top 100 opeisten.

Het openingsnummer van '154', dat we voor het eerst op een cassette opnamen van 'Domino Deel 2' van Luc Janssen (jawel, hij weer). En wij waren zwaar onder de indruk. In die mate dat we op dat nachtelijke uur (23u30 op een winderige winteravond) schrik kregen. Het onheilspellende van I Should Have Known Better liep synchroon met de striemende novemberregen tegen het tienerraam.

Wire was tot dan vooral de fuiffavorieten I Am The Fly en 1 2 X U, maar dit was een heel eind complexer en donkerder dan de ritmische arty punkrock die we van hen kenden. Dit was onheil verklankt in donkere atmosferische doem. Klaarblijkelijk gaat het over een relatiebreuk, waarbij de teleurstelling extreem bitter is en in desolate geluidsdekens gehuld werd.

Zo atmosferisch kenden we Wire niet met die diepe, donkere stem die bijna wanhopig verhaalt waarom hij zo ellendig baalt en niet weet of hij moet lachen of huilen. De synthlijnen krijgen ook meer ruimte en leggen een geluidstapijt neer waarin alles donker kleurt, koud en in pijnlijke melodieën. Draai het licht uit en speel deze op elf en u weet wat we bedoelen.

Dus niet in de New Wave Top 100 van Willy.Radio geraakt. Dat kan dus beter.

6 december 2020
Laurens Leurs