#NewWaveInDeMarge - The Names - Nightshift (1981 )

#NewWaveInDeMarge - The Names - Nightshift (1981 )

Onlangs werd op digitale zender Willy Radio de 'New Wave Top 100' uitgezonden. Als uitloper daarvan wilden wij toch nog enkele verdienstelijke new wave-kleppers aanstippen, die helaas geen plek in de Top 100 opeisten.

Wellicht de enige Belgische groep die ooit een helpende hand mocht ontvangen van Martin Hannett. The Names dus, onder leiding van bassist en zanger Michel Sordinia. Na een eerste single Spectators Of Life, die in 1979 goede recensies ontving in België, zet manager Michele Maguit de bakens iets breder uit met een ambitieuze focus op het VK. Ze slaagt erin om de single tot in de handen van Factory_partner Rob Gretton te manoeuvreren? waarna ze met het vermoeden achterblijft dat de wild om zich heen slaande Gretton de single binnen de kortste keren zal verliezen.

Maar zes dagen later belt hij met de onverwachte tijding dat "We love you guys. Martin Hannett wants you. Would you agree to come to record at Stockport for Factory Records?" Ze worden dan in contact gebracht met Factory-baas Tony Wilson om het contract te tekenen na een concert van A Certain Ratio in Brussel. Op de vraag waar ze moeten tekenen, antwoordt Wilson "You don't, we have a handshake and it's okay!"

De rest is geschiedenis en leverde met Swimming een classic album op. Alleen beseffen te weinigen dat. Machtig nummer, Night Shift, en de hoogste tijd voor een forse rehabilitatie van deze klassieker. Niet in de New Wave Top 100 van Willy.Radio geraakt dus, maar dan zeker toch later bij Meurissey. Wedden?

5 december 2020
Laurens Leurs