#NewWaveInDeMarge - Phantom Limb - Dance Of The Guilty (1982)

#NewWaveInDeMarge - Phantom Limb - Dance Of The Guilty (1982)

Onlangs werd op digitale zender Willy Radio de 'New Wave Top 100' uitgezonden. Als uitloper daarvan wilden wij toch nog enkele verdienstelijke new wave-kleppers aanstippen, die helaas geen plek in de Top 100 opeisten.

Geenszins te verwarren met de Phantom Limb uit Bristol, de Britse countrysoulband. Deze Phantom Limb was eerst en kwam uit Oostende. Spijtig genoeg was hun slechts een erg kort leven beschoren, want na één mini-lp, 'Dance Of The Guilty', was het "over and done with". Nochtans deed de potige wave-aanpak het beste verhopen, flanerend tussen Red Zebra en Modern English.

Gitarist Willy Clément en drummer Blomme verleenden diverse hand- en spandiensten aan andere wavegroepen begin jaren tachtig (Stat-X, Chrome, Flesh And Fell, Toy)? maar voor het overige is er weinig informatie over te vinden en blijft Phantom Limb lekker illuster. Comedian Piv Huvluv wist ons spijtig genoeg te melden dat gitarist Clément enkele jaren geleden overleden is.

Wij pikten Phantom Limb op bij 'Rockgolf' op BRT 2 Omroep West-Vlaanderen, alwaar Peter De Groot en zijn redactie een neus hadden voor fijne nieuwe dingen.  Wij waren er zot van en het nummer, dat zo'n beetje als single werd vooruitgeschoven, Dance Of The Guilty, is nog altijd potent, al klinkt de productie een klein tikje gedateerd. Maar dat mag/moet bij een stevige new waveklepper. En hun Engels klinkt wel zeer Engels, maar dat had je wel meer met kustgroepen, die regelmatig het kanaal overstaken en the real thing konden opsnuiven. Er was ook nog de hoes met een afzichtelijk grijs hoog gebouw: één van de weinig sierlijke onderwijsbunkers aan de Pleinlaan in Etterbeek, de Vrije Universiteit Brussel. Intussen weten we dat de plaat een reissue genoot in een side by side-versie met de debuut-ep van The Happy Hunting Ground, voor zowat 20 euro te vinden op Discogs.

Yep, dit staat alleszins in onze Top 100. En vemits ze ook op Willy de leuze “Belgian Music Matters” hanteren, mag deze Phantom Limb ook nog eens opgevist worden. Doen!

1 december 2020
Laurens Leurs