#NewWaveInDeMarge - Gruppenbild - Maatschappij (1982)

#NewWaveInDeMarge - Gruppenbild - Maatschappij (1982)

Onlangs werd op digitale zender Willy Radio de 'New Wave Top 100' uitgezonden. Als uitloper daarvan wilden wij toch nog enkele verdienstelijke new wave-kleppers aanstippen, die helaas geen plek in de Top 100 opeisten.

We waren zeventien en Humo’s Rock Rally kwam naar ons Cultuurcentrum in Maaseik. Het was alsof God (Guy Mortier) en de bijbel (Humo) zelve neerdaalden. Met een blitse Concorde bovendien. En wat nog meer was: onze eigen vrienden namen allemaal deel, The Schmutz uit Neeroeteren, D-fect uit Maaseik en Integrated Brains en Gruppenbild uit Neerpelt. Gruppenbild was specialer, want klasgenoot Frank Coonen was er drummer. En nog wat later speelde hij bij ons tweede groepje Ministry Of Movement en tot en met vandaag zit hij bij The Romans. 

Iedereen had verwacht dat het meer popgerichte Schmutz en D-fect het ticket naar halve finale al half op zak hadden, maar dat was buiten de eigenzinnige, geheimzinnige en hoogst incognito Rock Rally-jury gerekend, die iedereen uit de Maaseiker preselectie netjes afserveerden. Op eentje na, die met een jonge mix van woede en Weltschmerz in Maatschappij tot de eigen stomme verbazing rechtstreeks op de finale in den Ancienne Belgique afstoomden. Bijzondere tijden voor dit piepjonge cold wave-grut, want plots keken we niet enkel naar de zwarte revolutie, we maakten er rechtstreeks deel van uit! 

Quasi-vergeten Belgowave kan je Maatschappij eigenlijk niet noemen. Daar heeft de omnipresente figuur van voorman en zanger Stijn Meuris veel, zoniet alles mee te maken. De prilste aantoonbare exploten zitten daar, bij die adolescente bastaardneefjes van De Brassers: Gruppenbild. Af en toe is het goed om nog eens om te kijken naar die heerlijke naïviteit en verwondering van 1982! Het is een minor classic gebleven !

3 december 2020
Laurens Leurs