#NewWaveInDeMarge - Ex-Hole - Billy (1981)

#NewWaveInDeMarge - Ex-Hole - Billy (1981)

Onlangs werd op digitale zender Willy Radio de 'New Wave Top 100' uitgezonden. Als uitloper daarvan wilden wij toch nog enkele verdienstelijke new wave-kleppers aanstippen, die helaas geen plek in de Top 100 opeisten.

Slechts één lp, 'Only For The Fun', bracht Ex-Hole uit, maar wàt voor één. Wij koesteren ze intussen al bijna meer dan vijfendertig jaar. Een new wave-klassieker van een groep uit Aalst onder aanvoering van ene Luc Bombeeck. Met meer dan één raakvlak met The Cure, die hij behoorlijk bewonderde (ze coverden ook Foxy Lady van Jimi Hendrix, hetgeen The Cure ook deed).

Toch heeft de langspeler een heel eigenzinnige, ijzig coole klank. In 1981 werd dit door sommige programma’s op BRT Radio 2 ('Rockgolf', omroep West-Vlaanderen) wel gespeeld, maar veel verder dan dat kwam het niet. Voor ons was dat genoeg om op zoek te gaan naar die plaat. In onze contreien (platenzaak Mada, Maaseik, fonosjop Kludde, Bree) vonden wij ze alvast niet, maar we waren geduldig. De eerste keer dat we met het Koninklijk Atheneum op schooltrip gingen naar Brussel om de René Margritte-expo te bewonderen in de Bozar, spoedden wij ons in zeven haasten naar de Fnac in de Nieuwstraat in het luttele vrije uurtje (dat verondersteld was om te middagmalen).

Ook vermeldenswaard is de productie door ene Raymond Van het Groenewoud. Nooit geweten dat de man ook een new waverken was. Zou hij ook gestemd hebben voor de New Wave Top 100?

 

2 december 2020
Laurens Leurs