#NewWaveInDeMarge - Comsat Angels - After The Rain (1982)

#NewWaveInDeMarge - Comsat Angels - After The Rain (1982)

Onlangs werd op digitale zender Willy Radio de 'New Wave Top 100' uitgezonden. Als uitloper daarvan wilden wij toch nog enkele verdienstelijke new wave-kleppers aanstippen, die helaas geen plek in de Top 100 opeisten.

Voor het eerste gehoord op een druilerige zondagmiddag op Radio Cité met een inleiding van wijlen Marc Moulin, die om onze "Faites attention!" verzocht. En dat was zelfs niet nodig, want we moesten even op ons bed gaan zitten en slikken. Hoe schoon was dit! En dan was het weer een hele wijl wachten op de volgende keer dat ze het speelden. Toen konden we dit immers niet streamen of opzoeken op YouTube. Maar de anticipatie werkte, want de tweede keer was het nog mooier. En de derde keer overtrof het de tweede enzovoort. In een rechtvaardige wereld was dit een wereldhit geweest. Maar de wereld is dat niet en daarom spelen we dit hier in ons parallel universum.

Comsat Angels waren voorbestemd om pakweg de U2- of Echo & The Bunnymen-status te bereiken, maar hen was ongeveer hetzelfde wrede lot beschoren als het onvolprezen The Sound: zeer straffe platen maken, maar toch nog behoorlijk genegeerd worden door het grote publiek.

In de nadagen van hun carrière deden we met The Romans ooit een voorprogramma in het Kaaitheater in Brussel, toen de AB verbouwd werd. Ook The Sideburns van Joost Zweegers (later Novastar) stonden mee op de vreemde affiche. Leuk, dat wel en goed voor pakweg honderd man.

Maar After The Rain was een voltreffer en zal dat blijven. De kans dat deze ooit hoge ogen zal gooien in de New Wave Top 100, schatten we niet erg hoog in, maar doe uw voordeel en ontdek Comsat Angels.

4 december 2020
Laurens Leurs