#NewWaveCovers - The Flying Lizards - Summertime Blues (1979)

#NewWaveCovers - The Flying Lizards - Summertime Blues (1979)

Omdat de snel verduisterende "tijd van het jaar" dat toelaat, wentelen we ons een weekje in de new wave, waarbij we het spotlicht schijnen op een zevental wavecovers, die ons het origineel zelfs een beetje deden vergeten.

Nog zo'n vreemdsoortig wavevehikel dat ons altijd intrigeerde en die steevast de covers compleet tot op het bot uitkleedden, maar er toch altijd iets boeiends mee aanvingen. Ook al tot ons gekomen via 'Avro’s Toppop' met de Barrett Strong-compositie Money, waarmee ze een paar weken in de lagere regionen vertoefden.

Opgericht door producer David Cunningham, die het collectief met diverse andere muzikanten bevolkte. De debuutplaat uit 1979 bevatte ook deze kierewiete, gedeconstrueerde cover van Summertime Blues van fiftiesrocker Eddie Cochran en Jerry Capehart. Het was de eerste single die The Flying Lizards ooit uitbrachten in 1978 en werd opgenomen voor exact zes pond met de vocalen van Deborah Evans-Stickland.

Eddie Chochran was slechts negentien toen hij het schreef en een grote hit werd. Co-auteur Jerry Capehart in Rolling Stone Magazine: "There had been a lot of songs about summer, but none about the hardships of summer. With that idea and a guitar lick from Cochran, we wrote the song in forty-five minutes".

Heel vaak gecoverd door onder meer Joan Jett, T Rex, The Who, Van Halen, Olivia Newton-John en The Stray Cats. Het was vooral de versie van The Who op 'Live At Leeds', die destijds en eigenlijk nog steeds tot de verbeelding sprak, en uiteraard deze compleet van alle machismo gestripte versie van The Flying Lizards.

1 november 2022
Laurens Leurs