#NewWaveCovers - The Cure - Foxy Lady (1979)

#NewWaveCovers - The Cure - Foxy Lady (1979)

Omdat de snel verduisterende "tijd van het jaar" dat toelaat, wentelen we ons een weekje in de new wave, waarbij we het spotlicht schijnen op een zevental wavecovers, die ons het origineel zelfs een beetje deden vergeten.

Zoals velen ontdekten wij 'Three Imaginary Boys' na 'Seventeen Seconds' en waren wij verrast door het hoge popgehalte van het debuut met bovendien één van de meest bizarre covers, die we tot dan hadden gehoord: Foxy Lady.

Het is het enige Cure-nummer dat niet gezongen wordt door zanger Robert Smith. Foxy Lady, origineel van Jimi Hendrix, wordt gezongen door toenmalig bassist Michael Dempsey. Het nummer zou eigenlijk niet op 'Three Imaginary Boys' moeten staan en wordt daarom van de lijst verwijderd op de Amerikaanse versie. De platenmaatschappij koos de nummers die op het album kwamen en bedacht en creëerde ook de hoes zonder Smith daarbij te betrekken. Daarom wilde Smith vanaf dan volledige zeggenschap en controle over de creativiteit en inhoud van het eindproduct voor het klaar was.

'Three Imaginary Boys' kreeg een heruitgave in november 2004 in het Verenigd Koninkrijk en de VS. Foxy Lady is het nummer dat altijd bij de soundcheck werd gebruikt en niet bedoeld was voor publicatie, maar platenbaas Chris Parry van Fiction Records hield van het nummer en plaatste het ongevraagd op de plaat. Voorman Robert Smith heeft altijd gemengde gevoelens gehad bij het debuut, zowel muzikaal als hoesgewijs met de drie elektrische apparaten die de groep moeten voorstellen.

Ook de modderige productie stoorde hem, terwijl het net de jonge charme van de prille wavegroep benadrukt. Een typische debuutplaat van een groep die nog heel hard zoekt naar een eigen smoel. En bovendien werd de Cure-versie van Foxy Lady nog eens licht overgedaan door de Belgische new wavegroep Ex-Hole van Luc Bombeeck op het uitstekende 'Only In It For The Fun' uit 1981.

6 november 2022
Laurens Leurs