#NewWaveCovers - Bauhaus - Third Uncle (1982)

#NewWaveCovers - Bauhaus - Third Uncle (1982)

Omdat de snel verduisterende "tijd van het jaar" dat toelaat, wentelen we ons een weekje in de new wave, waarbij we het spotlicht schijnen op een zevental wavecovers, die ons het origineel zelfs een beetje deden vergeten.

Hoewel Brian Eno een muzikant is van de vorige generatie, is hij altijd een icoon gebleven in de wavescene. En al zeker als topproducer (Devo, Talking Heads, Ultravox, U2), maar ook zijn vroege(re) werk bleef een bron van inspiratie.

Wij hoorden dit nummer van Bauhaus voor het eerst op 'Domino Deel 2' op een zaterdagavond begin jaren tachtig op BRT2 Omroep Brabant en dachten een hele wijl dat het origineel ook van Bauhaus was. Tot we ontdekten dat de originele uitvoering van en door Brian Eno was. Meer bepaald van 'Taking Tiger Mountain (By Strategy)' uit 1974. New wave ruim voordat new wave bestond. Bauhaus nam het in 1982 op voor een radiosessie waar ook die andere cover Ziggy Stardust het licht zag.

Third Uncle is de openingssong van 'The Sky’s Gone Out' en werdbewust gekozen en serieus opgepimpt. De openingstonen op bas worden door David J. furieus ingezet en even later bijgestaan door de drumroll van Kevin Haskins en de staccato gitaar van Daniel Ash, onderlijnd door de intense en typische doodgraversstem van Peter Murphy. Al bij al veranderde Bauhaus niets aan het nummer van Eno. De dynamiek werd enkel nog wat scherper gesteld.

Peter Murphy: “ Those lyrics, they take you with them, don’t they? They’re not didactic, they’re not literal in that sense. They open up the creative imagination withing the listeners. So it isn’t actually selfish. In a way, the audience is the reason. For music there has to be a listener. Otherwise, the singer or musician doesn’t matter. It’s a shared experience in a very natural way. That’s not an over-arching idea. But that is art.”

5 november 2022
Laurens Leurs