#NewOrleans - Lee Dorsey - Working In The Coalmine (1966)

#NewOrleans - Lee Dorsey - Working In The Coalmine (1966)

In de uitstekende televisiereeks 'Treme', voorzien van de allerbeste muziek, speelt New Orleans eigenlijk de hoofdrol. De stad, die na de verwoestende orkaan Katrina (herkenbaar, iemand?) terug probeert recht te kruipen, maar vaak gehinderd wordt door onmacht, corruptie en hebzucht (herkenbaar, iemand?). De zalvende factor is de muziek die de mensen hoop en kracht geeft. En die is er in New Orleans ruim aanwezig. Achtendertig afleveringen gespreid over vier seizoenen.

Eén van de absolute evergreens in het collectieve onderbewustzijn, maar hij klinkt altijd opnieuw weer fris. En een op-en-top New Orleans-productie, want geschreven door de enige, echte Allen Toussaint en volledig ingespeeld door The Meters.

Lee Dorsey was van geboorte uit New Orleans en was opgegroeid samen met die andere New Orleans-coryfee Fats Domino. Maar toen Lee Dorsey tien jaar oud was, verkaste het gezin naar Portland en na zijn teens diende hij in de marine in de tweede wereldoorlog, waarna hij een carrière startte als bokser in de vedergewichtklasse onder de naam Kid Chocolate. Na een eerste knockout bij zijn debuut, besliste hij toch maar om zijn autoherstelzaak niet op te geven en in de avonduren te zingen.

Met wisselend succes en kundige hulp scoorde hij midden jaren zestig verschillende topkrakers als Ride Your Pony, Get Out Of My Life, Woman, Holy Cow  en vooral Working In The Coal Mine, zijn grootste hit aan beide zijden van de oceaan. Hij bleef actief en tourde in 1980 zelfs met The Clash door de States (ze waren fan), maar hij tourde ook als support van James Brown en Jerry Lee Lewis.

Hij overleed in 1986 op eenenzestigjarige leeftijd aan longemfyseem. Working In The Coal Mine werd opgenomen in de J&M Studios in New Orleans, waar de meeste hits uit Orleans werden opgenomen in de jaren vijftig en zestig, maar eind jaren zestig ging de studio alsnog failliet.

Later werd het nummer nog gecoverd door Devo en The Judds en vaak gebruikt in tv-commercials en zelfs in de videogame 'Minecraft'.

28 augustus 2021
Laurens Leurs