#NenehCherryKiest - Tanya “Sweet Tee” Winley - Vicious Rap (1980)

#NenehCherryKiest - Tanya “Sweet Tee” Winley - Vicious Rap (1980)

Al van in de debuterende dagen waren we onder de indruk van de unieke manier waarop ze mainstream spannend wist te maken en left of center mainstream. In 1996 mochten we met The Romans Beach Rock in Zeebrugge openen, waar zij ook op de affiche stond. De hele middag flaneerde ze backstage met een verse baby op de arm. Wij waren starstruck door zoveel uitstraling en charisma. Jaren later stond ze te dj'en in een stomende Krapuultent op Pukkelpop en dansten we ons de benen van onder het lijf. Ze zag ons, want ze knipoogde. Of was dat die zweetdruppel in haar oog die haar parten speelde? DJ Neneh Cherry presenteert deze week haar favoriete platen.

Vier maten in deze rapsong en je weet waarom het één van de grote invloeden was voor Neneh Cherry, want de modus operandi is heel erg gelijkaardig: “This was the first ever female rap record I bought. I was in a record store in New York, about sixteen and I was like 'That’s a girl’s name, I’m buying that record. It’s a vicious record and I still play it'.” Het werd gemaakt met een forse live groep, The Harlem Underground Band, en het was een grote inspiratie die Neneh Cherry aan het rappen bracht: “It’s fresh as hell, just wicked, I love it so much”.

Ook voor ons is het anno 2023 een heuse ontdekking, want we kenden Tanya "Sweet Tee" Winley, één van de eerste vrouwelijke rappers, actief tussen 1979 en 1982, helemaal niet. Zij is de dochter van Paul Winley, eigenaar van Winley Records in 125th Street in Harlem (1956-1985). Paul Winley nam Rhymin' And Rappin' (1979) van Tanya en haar zuster Paulette en Tanya's solo Vicious Rap (1980) op, twee voorbeelden van de vroegste rapsongs door een vrouw opgenomen. Na nog een paar singles deemsterde haar carrière langzaam weg. 

24 september 2023
Laurens Leurs