#NenehCherryKiest - Johnny Osbourne - Truth And Rights (1980)

#NenehCherryKiest - Johnny Osbourne - Truth And Rights (1980)

Al van in de debuterende dagen waren we onder de indruk van de unieke manier waarop ze mainstream spannend wist te maken en left of center mainstream. In 1996 mochten we met The Romans Beach Rock in Zeebrugge openen, waar zij ook op de affiche stond. De hele middag flaneerde ze backstage met een verse baby op de arm. Wij waren starstruck door zoveel uitstraling en charisma. Jaren later stond ze te dj'en in een stomende Krapuultent op Pukkelpop en dansten we ons de benen van onder het lijf. Ze zag ons, want ze knipoogde. Of was dat die zweetdruppel in haar oog die haar parten speelde? DJ Neneh Cherry presenteert deze week haar favoriete platen.

Eén van Neneh Cherry's all time favourites, een track die liefdevol, politiek en melodisch is in de eenvoud, maar tevens zo trefzeker recht het hart raakt: “The way reggae singers from that era sing is so original, it’s soulful in their simplicity.” Over de kwaliteit en de sound van reggaeplaten uit die periode: “There’s nothing like it. So, it’s just a really meaningful track that I’ve listened to a lot an I’ll always listen to!”.

Truth And Rights is afkomstig van het gelijknamige tweede studio-album van Johnny Osbourne (echte naam Erroll Osbourne, geboren in 1948), opgenomen in 1979 na zijn terugkeer naar Jamaïca vanuit Canada en in 1980 uitgebracht op het Studio One-label. De lp werd voorafgegaan door een handvol singles. Osbournes stemgeluid was niet uitzonderlijk: een sterke, heldere tenor, maar het was de intensiteit waarmee hij het bracht die het verschil maakte. Rijk aan genuanceerde emoties.

Maar dat kon van tal van andere zangers gezegd worden. De echte sterkte lag in de teksten met sterke socio-culturele thema’s en oog voor het leven op de straat. Truth And Rights is een sterk persoonlijk manifest, een militante oproep aan het geweten. De lp herlanceerde zijn carrière en wint nog steeds aan belang als een minor classic in het genre.

23 september 2023
Laurens Leurs