#NenehCherryKiest - John Coltrane - Naima (1960)

#NenehCherryKiest - John Coltrane - Naima (1960)

Al van in de debuterende dagen waren we onder de indruk van de unieke manier waarop ze mainstream spannend wist te maken en left of center mainstream. In 1996 mochten we met The Romans Beach Rock in Zeebrugge openen, waar zij ook op de affiche stond. De hele middag flaneerde ze backstage met een verse baby op de arm. Wij waren starstruck door zoveel uitstraling en charisma. Jaren later stond ze te dj'en in een stomende Krapuultent op Pukkelpop en dansten we ons de benen van onder het lijf. Ze zag ons, want ze knipoogde. Of was dat die zweetdruppel in haar oog die haar parten speelde? DJ Neneh Cherry presenteert deze week haar favoriete platen.

Met een jazzlegende - trompettist Don Cherry - als vader is het heus niet zo gek dat Neneh Cherry zware jazzinvloeden heeft ondergaan. En de invloed ging zelfs zo ver dat ze haar dochter Naima noemde, naar de track uit 'Giant Steps': “The LP is like a lullaby – when I was growing up it was played so muchat home that it almost makes me want to go to sleep!” John Coltrane was voor haar vader een ware goeroe: “He always spoke about him with such reverence. As long as the world is turning, the diamonds in this music just can’t be taken away".

'Giant Steps' is het vijfde studioalbum van Coltrane als leider. Het werd uitgebracht in februari 1960 op Atlantic Records. Dit was het eerste album als leider voor Atlantic Records, waarmee hij in 1959 een nieuw contract had getekend. De plaat wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke jazzalbums aller tijden. Veel van de tracks zijn oefensjablonen geworden voor jazzsaxofonisten. In 2004 was het één van de vijftig opnames, die dat jaar door de Library Of Congress waren gekozen om te worden toegevoegd aan de National Recording Registry. Het album bereikte de gouden status in 2018 met vijfhonderdduizend verkochte exemplaren. 

In 1959 onderhandelde de zaakvoerder van Miles Davis, Harold Lovett, met Atlantic over een platencontract voor Coltrane, waarvan de voorwaarden een jaarlijkse garantie van zevenduizend dollar omvatten (ruim zeventigduizend dollar in 2022). De eerste sessies voor dit album, de tweede opnamedatum voor Coltrane onder het nieuwe contract na een datum van 15 januari onder leiding van Milt Jackson, vonden plaats op 26 maart 1959. Coltrane was ontevreden over de resultaten van deze sessie met Cedar Walton en Lex Humphries en daarom werden ze niet gebruikt voor het album, maar ze verschenen wel op latere compilaties en heruitgaven. 

De belangrijkste opname voor het album vond plaats op 4 en 5 mei, twee weken nadat Coltrane had deelgenomen aan de laatste sessie voor 'Kind Of Blue' van Miles Davis. Naima werd op 2 december opgenomen met Coltrane's bandleden en de ritmesectie van het Miles Davis Quintet, die het grootste deel van het volgende album, 'Coltrane Jazz', zou begeleiden. 

Coltrane's improvisatie is een voorbeeld van de melodische frasering, die bekend kwam te staan ​​als klankbladen, en kenmerkt de verkenningen van derde-gerelateerde akkoordbewegingen, de Coltrane-veranderingen.  De akkoordenprogressie van Giant Steps bestaat uit een kenmerkende reeks akkoorden, die sleutelcentra creëren, die een grote terts uit elkaar liggen. Sindsdien hebben jazzmuzikanten het als oefenstuk gebruikt. De moeilijke akkoordenwisselingen vormen een "soort ultieme harmonische uitdaging" en dienen als toegangspoort tot moderne jazzimprovisatie. Verschillende stukken op dit album werden jazzstandaarden, met name Naima en Giant Steps.

22 september 2023
Laurens Leurs