#NenehCherryKiest - A Tribe Called Quest - Luck Of Lucien - (1990)

#NenehCherryKiest - A Tribe Called Quest - Luck Of Lucien - (1990)

Al van in de debuterende dagen waren we onder de indruk van de unieke manier waarop ze mainstream spannend wist te maken en left of center mainstream. In 1996 mochten we met The Romans Beach Rock in Zeebrugge openen, waar zij ook op de affiche stond. De hele middag flaneerde ze backstage met een verse baby op de arm. Wij waren starstruck door zoveel uitstraling en charisma. Jaren later stond ze te dj'en in een stomende Krapuultent op Pukkelpop en dansten we ons de benen van onder het lijf. Ze zag ons, want ze knipoogde. Of was dat die zweetdruppel in haar oog die haar parten speelde? DJ Neneh Cherry presenteert deze week haar favoriete platen.

Onze favoriete oldschool hiphopgroep. Ook die van Neneh Cherry die de plaat beschrijft als een soort van superintelligente plaat: “It was just full of growth, without borders and boundaries”.

Met bakken poëzie en bakken humor. Het is een echte belangrijke, trendsettende plaat. Eén van die platen waarnaar je kan blijven teruggaan. Bonita Applebum, I Left My Wallet In El Segundo, Can I Kick It of deze Luck Of LucienI, het blijft boeien(d), waar je de naald ook neerzet.

Voor ons zonder meer één van de boeiendste (dé boeiendste?) hiphopgroepen op de beatmarkt. Al van in het prille begin had het collectief uit Queens New York een streepje voor op alle andere ritmische snelpraters. De beats waren dat tikje meer bevreemdend, de sampleloops waren inventiever, de tektsten mochten over meer gaan dan gangs, guns en gangsters. En De muziek ging nog verder en parkeerde de beats en rhymes in de donkerste jazzsteegjes. Ze sampleden niet zomaar jazzloops, maar legden jazzatmosferen neer die veel dieper de aardkorst passeerden dan alle voorgaanden.

En de stemklank van Q-Tip en Phife Dawg klinkt als geen ander. Na bijna dertig jaar komen de plaatjes nog steeds met enige regelmaat uit de kast en onder de digitale naald. Meer dan een miljoen albums verkocht, hetgeen opmerkelijk is voor een complexe sound die slechts stapvoets de geheimen prijsgeeft. Maar als ze eenmaal onder je huid zit, is het voor het leven.

Luck Of Lucien’ is een ode aan de Franse hiphopartiest Lucien M'baïdem, ook gekend as Lucien Revolucien, Lucien M'B of Papalu, Zijn naam verscheen voor het eerst op Hip-Hop Against Apartheid/L'Unité Africaine van Afrika Bambaataa in 1989 en zou trendsetten als MC voor de late-night live hip-hop sessions op Radio Nova, de legendarische Parijse stadsradio.

21 september 2023
Laurens Leurs