Nektar schenkt oude godendrank in nieuwe zakken

Achtergrond

Er heeft ons opnieuw een teken van leven bereikt van de planeet Nektar. De Engelse spacerockers hebben hun cultklassieker ‘Journey To The Centre Of The Eye’ na een digitale opknapbeurt heruitgebracht. Minder zijn we te spreken over de coverplaat ‘A Spoonful of Time’.

Nektar schenkt oude godendrank in nieuwe zakken



1971 was een jaar waarop de progressieve grootheden hun stempel drukten (Pink Floyds ‘Meddle’, Genesis’ ‘Nursery Cryme’, Yes’ ‘Fragile’, Jethro Tulls ‘Aqualung en ELP’s ‘Tarkus’). ‘Journey’ bleek één van de beste debuten van dat jaar en Nektar knoopte hierop aan met het psychedelische rockidioom dat eind jaren zestig door Pink Floyd was ontwikkeld.

Het album stamt uit een tijdperk dat multi-track opnameapparatuur nog in zijn kinderschoenen stond. De band moest beide stukken (telkens van een twintig minuten) in één keer opnemen en hopen dat er geen fouten werden gemaakt. Anders moest men helemaal opnieuw beginnen. De band wilde immers de vele korte nummers tot één doorlopende suite omsmeden. Een procedé dat herhaald werd op ‘Recycled’ (1975).

Hoewel een Britse groep, vestigde Nektar zich in Duitsland. Het was een teken aan de wand: in eigen land zou men nooit echt doorbreken. De klassieke line-up werd aangevoerd door zanger en gitarist Roy Albrighton, die nog het podium gedeeld had met Jimi Hendrix. De andere bandleden waren Allan Freeman (toetsen), Derek Moore (bas) en Ron Howden (drums). Vijfde lid Mick Brockett was geen muzikant maar verzorgde de spectaculaire lichtshows en visuals.

De dominante geluiden op ‘Journey’ komen van de effectrijke gitaren en het Hammondorgel. De Mellotron verschijnt maar af en toe, maar de intro van Burn Out My Eyes zal de liefhebbers van dit unieke instrument zeker betoveren. Goed dus dat het originele album, dat leed onder een zwakke productie, digitaal gerestaureerd werd, zodat deze intrigerende spacetrip eindelijk glorieus in reliëf schiet. Een tweede cd bevat een vintage concertopname van het ganse album, zodat men terecht kan spreken van een ‘Special Collector’s Re-issue’.

De band ging in de jaren tachtig uit elkaar, maar sinds 2000 wordt er op de planeet van nectar en ambrozijn regelmatig seismische activiteit geregistreerd. Recentste wapenfeit is de release van ‘A Spoonful of Time’ met covers van bekende rockradiohits van Rush, Pink Floyd, 10cc, The Doors enzovoort. Het is een overbodige uitgave, hoogstens een curiosum voor de fans. Vermoedelijk moet het dienen als ‘calling card’ voor het gloednieuwe studioalbum dat deze zomer verwacht wordt.        

De speciale editie van ‘Journey to the Centre of the Eye’ en ‘A Spoonful of Time’ zijn verschenen bij Purple Pyramid Records.       

20 maart 2013
Christoph Lintermans