#NativeAmericans - Robbie Robertson
Native Americans, de bevolkingsgroep die altijd aan het kortste eind trekt als blijkt dat er uranium, olie, goud of andere grondstoffen in de grond blijken te steken of gewoon omdat de immo-maatschappijen opschuiven en het reservaat weer mag verkleinen of verkassen. Een week lang brengen we hen onder de aandacht.
The Band - The Weight (1968)
Dit is nu typisch. Tot aan 'Domino Deel 1', zo ergens begin jaren tachtig, hadden wij hier amper van gehoord. Maar toen onze expliciete aandacht gevraagd werd voor The Weight - dat durfde men toen nog - was het even heel stil op de tienerkamer in Waterloos. Waar waren wij al die tijd dat dit bestond? Zo chique, zo statig, zo soulvol! Americana avant la lettre, Americana ver voor de term bestond. Was dit folk? Was dit rock? Was dit country? Was dit gospel? Yep, maar dan alles tegelijk in één geniale hutsepot.
En hoewel het nummer voor The Band geen grote hit was (nummer drieënzestig in de Billboard 100, eenentwintig in de UK), werd het één van hun meest gecoverde nummers. En niet door de minsten: Jackie DeShannon, Aretha Franklin, The Supremes, The Temptations, Spooky Tooth, The Staple Singers, Joe Cocker, Weezer, Travis, Joan Osborne, Rickie Lee Jones, ...
Geschreven door Robbie Robertson (mohawk) op vijfentwintigjarige leeftijd. U mag dat gewoon vinden, wij daarentegen staan perplex dat iemand zo'n statig nummer met die thematiek neerlegt op die leeftijd. Het is een reisverhaal over een persoon die aankomt in het Amerikaanse stadje Nazareth in Pennsylvania. Eenmaal aangekomen, ontmoet de reiziger verschillende mensen: achtereenvolgens een man, die hem niet de weg kan wijzen naar een hotel, "Carmen" en "the devil" die samen oplopen, "Crazy Chester", die hem een bed aanbiedt in ruil voor zijn hond, en "Luke", die is wacht op de apocalyps zonder zich te bekommeren om zijn jonge bruid.
En de ironie is dat de man die eigenhandig Americana uitvond, eigenlijk geen Amerikaan is. Hij werd geboren in Canada als zoon van een Joodse vader en een moeders van Mohawk-afkomst. Zijn moeder, Rosemary Chrysler, Dolly genaamd, was opgegroeid in het Six Nations-reservaat in Zuid-Ontario. En het was daar dat Robbie Robertson vele zomers als kind spendeerde in geinitieerd werd in de traditie en erfenis van zijn indiaanse voorvaderen.
Foto: https://www.facebook.com/williamsstudio/?hc_location=ufi