#NativeAmericans - Redbone

#NativeAmericans - Redbone

Native Americans, de bevolkingsgroep die altijd aan het kortste eind trekt als blijkt dat er uranium, olie, goud of andere grondstoffen in de grond blijken te steken of gewoon omdat de immo-maatschappijen opschuiven en het reservaat weer mag verkleinen of verkassen. Een week lang brengen we hen onder de aandacht.

Redbone - Wounded Knee (1973)

Het enige lichtpuntje in de godsdienstlessen in de middelbare school waren de momenten dat de leraar afweek van de eindeloze parabels en geboden en ter verstrooiing een stemmig liedje de klas in gooide om een nieuw thema in te leiden. Er werd dan nog dieper gezucht door het bundeltje tieners bij zoveel stichtende koormuziek. Tot er op een dag iets compleet anders uit de goedkope boxen knalde en de belangstelling instant gewekt werd, toen met diepe keelklanken verkondigd werd: "We were all wounded / at Wounded Knee / you and me".

Dit klonk cool, dit was opwindend, dit was ongemeen funky en de bewondering voor Redbone was geboren. Intussen staan hier ettelijke compilaties. En er zou best wat moeite gedaan mogen worden om een paar degelijke reissues uit te vaardigen (Rhino?). Redbone (Soshone) werd geleid door twee leadzangers, twee broers, Pat en Lolly Vegas, die eerder al onder eigen naam opereerden, maar onder aanmoediging van Jimi Hendrix Redbone vormden.

Blijkbaar bestaat er ook een Native American Music Awards Hall of Fame alwaar ze in 2008 werden bijgezet. Ze scoorden hier in de Lage Landen een tiental hits maar de nummer één (vijf weken lang) was toch dit Wounded Knee in mei 1973.

23 juni 2020
Laurens Leurs