#NativeAmericans - John Trudell

#NativeAmericans - John Trudell

Native Americans, de bevolkingsgroep die altijd aan het kortste eind trekt als blijkt dat er uranium, olie, goud of andere grondstoffen in de grond blijken te steken of gewoon omdat de immo-maatschappijen opschuiven en het reservaat weer mag verkleinen of verkassen. Een week lang brengen we hen onder de aandacht.

John Trudell - Johnny Damas And Me (1994)

Toen wij midden 1991 voor het eerst werden geconfronteerd met diens eerste Europese single Rockin' The Rez, gingen de oortjes onmiddellijk wijdopen. De vreemde combinatie van indianengezang waarover in een ritmisch parlando gesproken werd onder een fors gespeelde rockbegeleiding zette onmiddellijk pittige weerhaakjes uit. Enter John Trudell, een Santee Dakota-indiaan en politiek activist (15 februari 1946 - 8 december 2015) met een gruwelijk akelig familiedrama achter de rug. Hij verloor in 1979 zijn zwangere vrouw, drie kinderen en schoonmoeder in een verdachte brand in het Duck Valley Indian Reservation in Nevada.

Aangemoedigd door Jackson Browne bouwde hij zijn muzikale carrière uit, die je na de doorstart met 'Aka Grafitti Man' nooit meer losliet. Straffe kost en persoonlijk lusten we hem nog meer als hij pisnijdig uit de hoek komt. Zoals op dit Johnny Damas And Me. Hij lijkt wel poëtisch vitriool te spuwen met de native indanengezangen van Quiltman op de achtergrond, waardoor het geheel nog dreigender overkomt. Hadden we hem ooit graag live zien doen "In the Nazi Babylon, in the Nazi Babylon / the mongrel dog, the mongrel dog".

Hij kwam trouwens ook ruim en met overtuiging zijn lof zingen voor Link Wray in de eerder vermelde docu.

22 juni 2020
Laurens Leurs