#NativeAmericans - Buffy Sainte-Marie

#NativeAmericans - Buffy Sainte-Marie

Native Americans, de bevolkingsgroep die altijd aan het kortste eind trekt als blijkt dat er uranium, olie, goud of andere grondstoffen in de grond blijken te steken of gewoon omdat de immo-maatschappijen opschuiven en het reservaat weer mag verkleinen of verkassen. Een week lang brengen we hen onder de aandacht.

Buffy Sainte-Marie - A Soulful Shade Of Blue (1968)

Zeer straffe en strijdbare madam, deze Buffy Sainte-Marie (piapot cree), dat bleek ook uit de documentaire, waarin ze uitlegde dat ze algemeen aanvaard werd als folkartieste tot het moment dat ze haar mening (te) vrijuit ventileerde en ze al vlug uit de media werd geloodst. Naar verluidt zou President Johnson zelf inspanningen geleverd hebben om haar van de radio te bannen vanwege haar prominente rol in de Native American Movement. Desalniettemin nog altijd militant en zeer actief.

Gehuwd met topproducer Jack Nitzsche, met wie ze zelfs een Grammy Award won voor Up Where We Belong uit 'An Officer And A Gentlemen' nota bene, weliswaar voor de film gezongen door Joe Cocker en Jennifer Warnes. En ze vervulde jarenlang een rol in de Amerikaanse versie van 'Sesamstraat'.

Geboren in 1941 in het piapotreservaat als lid van de Cree in Saskatchewan, Canada, maar geadopteerd door een Miàkmaqgezin (Canadese indianen) in Massachusetts. Ze studeerde af als master in oosterse filosofie. In de sixties was ze één van de sterke figuren van de folk, die bovendien ook haar eigen materiaal schreef, dat gretig door derden werd gecoverd (Presley deed Until It's Time For You To Go en de anti-drugssong Cod'ine werd gecoverd door de Quicksilver Messenger Service en The Charlatans (niet de Britse maar de Amerikaanse, psychedelische versie).

Jack Nitzsche stierf in 2000 aan een hartaanval, waarna Buffy verhuisde naar Hawaii, waar ze vandaag nog resideert. We hebben een heel lot Buffy's gekocht toen de Provinciale Bibliotheek in Hasselt al haar vinyl van de hand deed (foei!) en zijn toen zwaar verliefd geworden (en gebleven) op dit Soulful Shade Of Blue (ook al gecoverd door Neko Case). Prachtnummer!

Foto: Matt Barnes (https://www.independent.co.uk/)

25 juni 2020
Laurens Leurs