#NatalieMerchantKiest - Toots And The Maytals - Pressure Drop (1969)

#NatalieMerchantKiest - Toots And The Maytals - Pressure Drop (1969)

Eén van de meest waardige van 10 000 maniakken is de elegante Natalie Merchant. De Amerikaanse neo-folk zangeres geeft deze week een inkijk in haar muzikale invloeden.

Natalie Merchant vervoegde haar eerste groep op haar zestiende. En de bassist van die groep was een gigantische reggaefan. Als zoekende tienermuzikant was ze uitermate geïnteresseerd in muziekjes die ze nog niet kende en dus ook in reggae. Ze kreeg een stapeltje reggaeplaten mee van de vriendelijke bassist om het genre te verkennen. Daarbij viel de soundtrack uit 1973 'The Harder They Come' het meest op. Ze ontdekt er onder andere Toots And The Maytals en Desmond Dekker, die uitgroeiden tot haar favoriete reggaeartiesten. Ze luistert nog steeds naar de eclectische soundtrack, een mijlpaal in haar collectie.

Pressure Drop werd in 1969 opgenomen en stond op de lp 'Monkey Man' uit 1970. Het lanceerplatform buiten Jamaïca voor Toots And The Maytals was toen het opgenomen werd op de soundtrack van 'The Harder They Come', de plaat die ook wereldwijd reggae introduceerde. Frederick ‘Toots’ Hibbert over het nummer: "It’s a song about revenge, but in the form of karma: If you do bad things to innocent people, then bad things will happen to you. The title was a phrase I used to say. If someone done me wrong, rather than fight them like a warrior, I’d say: 'The pressure’s going to drop on you'."

Veelvuldig gecoverd door The Specials, Robert Palmer, Keith Richards, Izzy Stradlin, The Oppressed en The Clash. De soundtrack hoort in iedere zichzelf respecterende collectie thuis en dus ook in die van La Merchant.

1 maart 2023
Laurens Leurs