#NatalieMerchantKiest - Nina Simone - Break Down And Let it All Out (1965)

#NatalieMerchantKiest - Nina Simone - Break Down And Let it All Out (1965)

Eén van de meest waardige van 10 000 maniakken is de elegante Natalie Merchant. De Amerikaanse neo-folk zangeres geeft deze week een inkijk in haar muzikale invloeden.

Toen ze achttien was, luisterde Natalie Merchant intensief naar zangeressen uit de jaren dertig en veertig. Zodoende was ze dus vertrouwd met de jazzstandards en luisterde ze even intensief naar folk. En bij Nina Simone kwamen die elementen en diversiteit van beide stijlen helemaal tot hun recht. Zij maakte ze er een unieke, eigen versie van.

Simone was een klassiek geschoolde pianiste. Desondanks had ze een ongelofelijke jazzaanslag en wijdverbreide smaak in songs. Haar stem was ongeëvenaard. Volgens Merchant is Break Down And Let it All Out een boze song: “That’s about as angry as you can get and still sing in pitch”.

Men zou het niet vlug raden maar het werd geschreven door Van McCoy, die vooral bekendheid vergaarde met de überdisco-single The Hustle in 1975. Maar het is wel degelijk een en dezelfde man, die deze, maar ook Either Way I Lose schreef voor Simone over de trubbels en strijd van de Afro-Amerikaanse vrouw. Beide composities staan op de lp 'Wild Is The Wind' uit 1966, een schitterend werkstuk met sociale commentaren in prachtige songs in een uitmuntende vertolking van Simone.

3 maart 2023
Laurens Leurs