#NatalieMerchantKiest - Henryk Gorecki - Symphony no 3 (1992)

#NatalieMerchantKiest - Henryk Gorecki - Symphony no 3 (1992)

Eén van de meest waardige van 10 000 maniakken is de elegante Natalie Merchant. De Amerikaanse neo-folk zangeres geeft deze week een inkijk in haar muzikale invloeden.

Eclectisch als de auditieve smaakpapillen zijn, werd Natalie Merchant aangetrokken door deze symfonie, omdat het zo goed monumentaal verdriet verklankte. In de teksten gaat het over een vrouw, die haar zoon verloor in de opstand tegen de duitse bezetter in Polen, terwijl een andere vrouw een bijbelcitaat op de gevangenismuur schreef. Een brede klaagzang over de brutale misdaden tegen de mensheid.

Gorecki schildert vaak met muziek die langzaam uit het niets opdoemt met lage bassen, cello’s en vette lagen strijkers, waarbij je soms amper hoort dat het om violen gaat, maar het eerder een soort van wall of sound is, die op je afkomt, vaak unisono om dan in een vreemdsoortige harmonie over te schakelen met een steeds opzwepender intensiteit.

Merchant: “And then the vocal comes in and just makes me weep”. Het is faltijd intensief om naar het werk van Henryk Mikołaj Górecki (6 December 1933 – 12 November 2010) te luisteren, maar het loont.

4 maart 2023
Laurens Leurs