#NatalieMerchantKiest - Brian Eno - The True Wheel (1974)

#NatalieMerchantKiest - Brian Eno - The True Wheel (1974)

Eén van de meest waardige van 10 000 maniakken is de elegante Natalie Merchant. De Amerikaanse neo-folk zangeres geeft deze week een inkijk in haar muzikale invloeden.

Net als de andere Maniacs is ook Natalie Merchant een grote Roxy Music-fan. Zoals de meeste verstandige mensen. Toen ze dertien was, begon ze naast de groepsplaten ook de soloplaten te kopen. En één van de eersten was 'Taking Tiger Mountain (By strategy)' van Brian Eno.

Het was er eentje die ze in het lokale warenhuis stiekem gestolen had. Ze zou Brian Eno bijna ontmoeten in 1991, toen ze een gastrol inzong op de Scavenger-lp van The Walkabouts, met name voor Where The Deep Water Goes en Brian Eno zou op een ander nummer, Train To Mercy, zingen en synths spelen, maar de opnamen vielen helaas niet samen. In 2014 zou de ontmoeting alsnog plaats vinden, toen ze haar solowerk presenteerde tijdens 'Later… With Jools Holland' en het duoproject van Eno met Karl Hyde ook present tekende. Ze probeerde hem toen uit te leggen wat 'Taking Tiger' voor haar had betekend in haar tienerjaren: “I was fourteen, feeling that the world I was living in wasn’t the world I belonged in, the world I wanted to inhabit was the world Eno had created. I couldn’t even recognise the instruments that were being played, it was so outrageously original and bizarre.”

The True Wheel met machtige gitaarpartijen van Roxy-maat Phil Manzanera en de leuke inside-joke-tekst: “We saw the lovers, The Modern Lovers / And they looked very good / They looked as if they could”. Eno kende The Modern Lovers via zijn vriend John Cale, die het titelloze debuut geproducet had, maar de plaat zou pas veel later uitkomen. 

28 februari 2023
Laurens Leurs