#NatalieMerchantKiest - Alabama Sacred Harp Singers - Present Joys (1952)

#NatalieMerchantKiest - Alabama Sacred Harp Singers - Present Joys (1952)

Eén van de meest waardige van 10 000 maniakken is de elegante Natalie Merchant. De Amerikaanse neo-folk zangeres geeft deze week een inkijk in haar muzikale invloeden.

Perfect om een weekje Merchant-favorieten af te sluiten. Van de legendarische 'Anthology Of American Folk Music'-box. Zes platen in een box en uitgelezen en duur materiaal om in een openbare bibliotheek te ontdekken

En dat is precies wat Natalie Merchant deed in de lokale public library op haar vijftiende, hongerig zoekende naar nieuwe muziek: “I took this out on loan, having no idea what it was, and proceeded to have my mind blown”. Waar een bib al niet goed voor is. Het was haar introductie tot de muziek van de Verenigde Staten: “I can still remember being this teenager in the bedroom listening tot hat music and feeling like was walking into juke-jives in Alabama at the height of the Depression or a church in Georgia".

Het was het bewijs van een mythische plaats, die niet meer bestond, maar het bewijs dat het een levendige cultuur huisvestte was er middels deze imposante box die muziek bevatte die lang in complete obscuriteit schuilde, maar die een heuse golf van folkmuzikanten rechtstreeks inspireerde. Van Pete Seeger over John Fahey tot Bob Dylan en heel vele andere daarna.

Inspirator was Harry Smith, een excentrieke muziekfreak die minutieus vierentachtig van zijn favoriete hillbilly-, gospel-, blues- en cajunuitvoeringen uit de late jaren twintig en vroege jaren dertig compileerde, vaak opgenomen door Alan Lomax in de field recordings. Titanenwerk dat blijkbaar vroeg of laat liefhebbers aanzette en inspireerde tot eigen werk zoals dat ook het geval was met Merchant.

5 maart 2023
Laurens Leurs