Natalie Merchant - Paradise Is There

Achtergrond

De Amerikaanse singer-songwriter Natalie Merchant brak in 1995 meteen door met haar debuutalbum ‘Tigerlily’. Er werden liefst vijf miljoen exemplaren verkocht en de daarvan afkomstige singles Carnival, Wonder en Jealousy werden niet onaardige hits die haar solo-carrière meteen boost gaven. Niet dat Merchant nog moest werken aan haar bekendheid: gedurende de jaren tachtig was ze de frontvrouw van de mythische band 10.000 Maniacs. Grootste troef van Natalie is haar stem: diep en bijna hypnotiserend mysterieus.

Merchant nam tussendoor een break om moeder te worden en zich te wijden aan de opvoeding van haar dochter Lucia. Na nog vijf prima studioalbums, waaronder het onvergetelijke ‘Ophelia’, verscheen eind vorig jaar ‘Paradise Is There: The New Tigerlily Recordings'. U leest het goed, het 'Tigerlily'-album werd opnieuw opgenomen. De nieuwe arrangementen zorgen voor een verfrissende sound en de 52-jarige Merchant zong nooit beter.

‘Tigerlily’ is voor Merchant naar eigen zeggen het belangrijkste album dat ze maakte, omdat het haar lanceerde als solozangeres na twaalf jaar 10.000 Maniacs. Ze creëerde destijds een vernieuwde band met het publiek en wil de cirkel nu rond maken. De songs kregen daarom ook nieuw leven ingeblazen. De zangeres filosofeert daarover graag: “De tijd is zo veel veranderd en ook ik ben dezelfde niet meer. Ik wilde deze nummers opnieuw opnemen, omdat het me onrechtvaardig leek om hen te beperken tot de manier waarop ze werden uitgevoerd in de studio in 1995. De songs zijn zo veelzijdig en ze werden verstrekt met mooie strijkers.”Dat ze liedjes zich perfect lenen tot re-arrangement staat als een paal boven water. Daarvoor kan de 53-jarige New Yorkse beroep doen op topmuzikanten als Gabriel Gordon op gitaar, Uri Sharlin op piano, Jesse Murphy op bas en Allison Miller op percussie en drums. Op de plaat horen we een gelouterde vrouw die haar gerijpte songs enkele extra lagen heeft meegegeven. Ze kijkt je doortastend aan als je de hoes in handen krijgt.

De songs brengen haar maandag 21 maart ook naar Brussel en wel naar het Koninklijk Circus. Een excuus om niet te gaan is er niet, zeker niet omdat La Merchant niet elk jaar naar ons land komt voor een verfijnd concert.

13 maart 2016
Steven Verhamme