#Namecheck - Golden Earring - Just Like Vince Taylor (1973)

#Namecheck - Golden Earring - Just Like Vince Taylor (1973)

Songs waarin bij wijze van eerbetoon, grap, vanwege de interessante klank of wat dan ook andere artiesten of bands vernoemd worden. Ze bestaan en wij brengen hen deze week onder de aandacht.

Zonder meer één van de beste lp’s ooit gemaakt bij onze noorderburen, 'Moontan'. Het verhief Golden Earring tot een internationale groep van betekenis, mede ook door de hitsingle Radar Love. Dé Radar Love! Maar er is meer schoons te horen op de plaat.

Na een zestal wisselend succesvolle platen was 'Moontan' het album waar alles samenkwam voor de Earring: een zekere aanleg voor progrock, harde rock, een trefzeker popgevoel en een voorliefde voor anthems, maar met veel meer inspiratie en de juiste dosis donder.

Just Like Vince Taylor is een gitaarrocksong met een snuif boogie en vooral een verhaal over een gevallen rockidool. Geen fictie, maar de bittere waarheid over Vince Taylor (echte naam Brian Holden,1939-1991), geboren in Isleworth, Londen en jong geëmigreerd naar de Verenigde Staten, waar zijn vader in de mijnbouw werkte. Vince streefde een carriëre na als rocker. En ei zo na lukte het ook nog, want in zijn geboorteland en vooral Frankrijk (waar hij op een gegeven moment groter was dan Elvis) bouwde hij een behoorlijke status op. Maar na een overdaad aan drank en drugs bleven er slechts de obligate “fifteen minutes of fame” over. De man stierf aan kanker in 1991.

We herinneren ons vooral Brand New Cadillac, dat later door The Clash werd hernomen op 'London Calling'. Bowie modelleerde het imago van Ziggy Stardust eveneens op Vince Taylor. “You said I was your private monkey / And you smiled when I tried to be funky / And I never knew the score / Just like Vince Taylor”

21 september 2021
Laurens Leurs