Nah - Light As Fuck

Achtergrond

Afgelopen weekend werden we tijdens het Big Next Festival nog eens ouderwets omvergeblazen. Wat op voorhand leek op een gezellige uitsmijter in de kantine, werd een ware calvarietocht waar we nog steeds van na smeulen. Zijn naam was Nah, en hij heeft ons achteraf een archaïsch cassetje in de handen gestopt.

Op die cassetjes, die allen de naam ‘Light As Fuck’ meedroegen, staan op elke kant ongeveer twaalf minuutjes herrie. Met voorgeprogrammeerde samples op zijn drummachine slaat hij een mengeling van breakcore, techno en trashy metalgeluiden door zijn geluidsinstallatie, maar gewikkeld in hiphop breaks. Zijn stem geluid heeft iets weg van Lil Ugly Mane, maar af en toe kan hij toch een welgemikte schreeuw niet onderdrukken. Een onweerstaanbare mix, die live de ledematen in het rond doet slingeren, en ook op plaat – of in dit geval cassette – je slaapkamer sloopt.

Nah is vooral een percussionist. Op “Side B” hoor je af en toe een drumsolo passeren, waarbij we graag voorstellen hoe, bij het inspelen ervan, de aders op zijn armen en voorhoofd op springen moeten gestaan hebben. “Side A’ begint dreigend, met “I can fuck you up if i want it to” als alarmerende waarschuwing. Alle nummers lopen perfect in elkaar over, dus is het soms moeilijk om nummers van elkaar te onderscheiden. Maar met Get/Take/Have noteren we toch een hoogtepunt, waarbij de cocktail van biebtonen, achtergrondgekrijs en drumbreaks invloed hebben alle springveren in je tenen.

Ook de griezels van Ho99o9 komen even gedag zetten met een guest verse zoals we van hen gewend zijn. Vuil en aanstootgevend voor de gemiddelde pappenheimer, maar donker genoeg om ongemerkt vanuit een steeg iedereen te begluren in lange jas en met een koude grijns op het gezicht. We worden constant geslingerd van macabere opwellingen tot uitzinnige vreugdedansen. Tot we er licht in ons hoofd van worden. ‘Light As Fuck’, als je wil.

Nah is dus een percussionist uit Philadelphia, die de smerigste samples in een drummachine heeft verstopt en ze er keihard terug uit ramt. Als je een artiest wil zien die zich volledig smijt, tegen een muur aan schreeuwt en zijn publiek uitdaagt om het kot af te breken: ga dan potverdikke kijken. En voor je al je moed bijeengeschraapt hebt om zo’n schamel roos cassetje te kopen, kijk dan eerst even of alles in orde is met je familiale verzekering. Nah stelt zich niet aansprakelijk voor gebeurlijke ongevallen en beschadiging van eigendommen.

Nah speelt op 23 oktober tijdens het PRSPCT/RVLT festival in Rotterdam, op 24 oktober tijdens het Livresse festival in Chalerloi en op 21 november tijdens Le Guess Who in Utrecht.

17 september 2015
Joris Roobroeck