Nadiem Shah

Achtergrond

Niet alleen onze eigen redacteurs hebben een mening over het afgelopen jaar, ook bekende en minder bekende individuen die nauw verbonden zijn met het muziekwereldje leggen dezer dagen hun ei op onze redactie. A&R manager bij N.E.W.S., dj en muziekverslaafde pur sang heeft een zwak voor Best Kept Secret en laat dat duidelijk blijken in zijn eindejaarslijstje. 

Nadiem Shah



Hoe zal 2013 in jouw muzikale geschiedenisboek gaan?

Marketing & promotie nemen het net niet over van de muziek zelf en spelen handig in op een soort van muzikale “fear of missing out” bij het grote publiek. De aankondiging van de teaser van de video van het exclusieve concert en de online première van een eerste fragment van de voorloper van de single van een mogelijk nieuw album. Share, retweet.

2013 was ook een jaar boordevol goeie muziek met opvallend veel bands en producers, die kiezen voor het louter essentiële. Banks, London Grammar, S O H N en zoveel meer. Verder: Miley Cyrus, trap, hiphop, EDM, de saxofoon, Giorgio Moroder.

Wat vond jij de beste 5 platen van 2013?

1. Arctic Monkeys – AM
2. Rhye – Woman
3. Toro Y Moi – Anything In Return
4. Stromae – Racine Carrée
5. Kanye West – Yeezus
6. Disclosure – Settle (Special Edition)
7. Trixie Whitley - Fourth Corner
8. Jagwar Ma – Howlin’
9. Flume - Flume (Deluxe Edition)
10. Moderat – II

Wat  is de meest overschatte plaat van 2013?

Die van Bastille. Begin 2013 geamuseerd naar hun live mashup van Bruno Mars, The XX en Rihanna zitten kijken, om gaandeweg vast te stellen dat ik hun muziek eigenlijk helemaal niet goed vind. De overbodige cover van Rhythm Of The Night was de druppel. En het gegeven Haim wordt ook behoorlijk overschat.

Wat is de meest onderschatte plaat van 2013?

Jagwar Ma – Howlin’

Wat vond jij de beste 3 concerten van 2013?

1. Arctic Monkeys – Best Kept Secret Festival / Club69
2. Flying Horsemen – Handelsbeurs
3. Jagwar Ma – Pukkelpop

Wat was jouw fijnste concertervaring van 2013 en waarom?

Arctic Monkeys op Best Kept Secret Festival inclusief de première van een pak nieuwe songs uit ‘AM’. Op hetzelfde festival ook Balthazar voor het eerst live aan het werk gezien buiten België (“Raise Your Glasses!”) en Bloc Party voor het laatst live gezien tout court (“We Found Love.”). Verder: een tot de nok gevulde concerttent die niet enkel Thrift Shop en Can’t Hold Us maar ook Same Love van Macklemore uit volle borst meezong, toen al. Ook een concert van Agnes Obel, dat verstoord werd door diezelfde luidruchtige noorderburen. Hoedanook een idyllische locatie, die Beekse Bergen: stage 1 op het strand aan het water, stage 2 te midden van de bossen. Heerlijk voedsel, leuke camping. Naar daar gereden met ‘Yeezus’ van Kanye West in de wagen. Zelfs dat is me bijgebleven.

Wat vond jij de beste song van 2013?

Say Lou Lou – Julian
MS MR – Bones
Chvrches – The Mother We Share
Metronomy - I'm Aquarius
James Blake – Retrograde
Marble Sounds - Leave A Light On
Foals - My Number
QOTSA – If I Had A Tail
Danny Brown – Dip
Arcade Fire – Reflektor

Wat vond jij de hatelijkste song van 2013?

Pompeii of Vandaag. Close call.

Naar wie moeten we uitkijken in 2014 en waarom?

Ik ben vooral benieuwd naar de muzikale richting die de “moderne popmuziek” zal nemen en waarbij niet zelden een vrouw centraal staat: Robyn, La Roux, Ella Eyre, Say Lou Lou, Foxes, Kelis, Banks, Solange, A*M*E, Cassie, Katy B, Lily Allen, Chloë Howl, Rainy Milo, St. Vincent. Verder hoop ik op nieuwe albums van Metronomy, Elbow, Broken Bells, The Black Keys, Adele, Grimes, Caribou, The Maccabees, Beck, The Avalanches en wie weet.. Watch the Throne 2? Het toeval wil dat ik dat allemaal graag hoor.

 Wat mogen we van jou verwachten in 2014?

Deze vraag schuif ik met plezier door naar mensen die wel zelf muziek maken. Al zou beroepshalve een wereldhit tekenen en links en rechts opnieuw op een paar grote festivals mogen draaien mooi meegenomen zijn. 

24 december 2013
Patrick Van Gestel