Myrthe Luyten (Astronaute)

Eindejaar 2018

Met 'Circle', de tweede plaat die ze onder de noemer Astronaute uitbracht, veroverde ze bij ons op de redactie alvast  heel wat harten. Dan mag ze van ons ook haar hart uitstorten over 2018.

Beste vijf albums:

1. Khruangbin - 'Con Todo El Mundo'

2. Amen Dunes - 'Freedom'

3. Snail Mail - 'Lush'

4. Courtney Marie Andrews - 'May Your Kindness Remain'

5. Soccer Mommy - 'Clean'

 

Beste vijf concerten

1. Feist - Coliseu Lisboa – 9 september

(Leslie Feist schreef met ‘Pleasure’ één van de mooiste platen aller tijden. Ze is dan ook een grote inspiratiebron voor mij. Ik bewonder haar kunde als songschrijver, haar talent als gitariste en ik word elke keer opnieuw gehypnotiseerd door haar fantastische stem. In Lissabon speelde ze een fenomenaal concert. Het is als muzikante altijd troostend om een andere vrouw te zien schitteren op een podium. De combinatie van de locatie en het spelplezier, dat uitging van de band, zorgde voor een onvergetelijke avond.)

2. Phoebe Bridgers - Pukkelpop – 16 augustus

3. Fire! Orchestra - Bimhuis Amsterdam – 17 november

4. Sons of Kemet - Pukkelpop – 18 augustus

5. Courtney Marie Andrews - DOK Gent – 24 augustus

 

Beste videoclip

 

Op welke in 2018 verschenen song ben je jaloers? Waarom?

Phoebe Bridgers - Scott Street (Niet van 2018, maar ik ben blijkbaar totaal niet meer mee met recente releases en dit nummer staat op de extended version van 'Stranger In The Alps' die uitkwam in 2018. Dus ja.)

Deze song alles heeft: een prachtige tekst, heerlijke harmonieën en een briljante opbouw. Dit nummer raak je niet beu.

 

Welke muzikale gebeurtenis van dit jaar is je bijgebleven? Waarom?

De dood van Aretha Franklin.

Ze was één van de grootste muzikale talenten uit de recente geschiedenis. En de plotse stijging in tributes in de dagen erna, zorgde vaak voor hilariteit. Hubris!

 

Welke schrijver/muzikant zou je graag bedenken met een song? Waarom?

Hanya Yanagihara

Yanagihara schreef 'A Little Life', een roman die ik deze zomer las en me helemaal heeft opgeslorpt. “Hartverscheurend” is het enige adjectief dat ik kan bedenken om deze roman te beschrijven. En “geniaal” zou ik er ook nog aan toevoegen. 'A Little Life' is het soort boek dat ik om de vijf jaar opnieuw wil lezen.

 

Wie (buiten Donald Trump) had je graag eens tegen de schenen getrapt/een schouderklop gegeven? Waarom?

Iedereen die elementaire beleefdheid vergeten is.

Ik walg van de ondoordachte en oppervlakkige manier waarop er soms met elkaar wordt omgegaan. Ik mis warmte, begrip, samenwerking en nuancering. De wereld wordt tegenwoordig voorgesteld alsof er maar twee opties bestaan. Ik weiger om te kiezen. Ik denk dat het geen kwaad kan om af en toe eens stil te staan bij wat je zegt en doet. De snelheid waarmee mensen online worden afgeschoten is angstaanjagend. En de dingen, die je soms leest, zijn verschrikkelijk. Ik schaam me ontzettend als ik zie hoe wij als samenleving omgaan met anderen. Hoe kunnen sommigen hun commentaren en acties verantwoorden als er dagelijks kinderen in de kou staan aan te schuiven voor een tweede kans? Het gaat uiteindelijk gewoon over mensen, die hetzelfde zijn als jij en ik. Ik hoop dat er in 2019 dappere mensen op de barricades gaan staan, die wel durven pleiten voor samenwerking en toenadering. Mij zal je er alvast kunnen vinden.

 

Wat zijn je plannen voor 2019?

Veel shows spelen met Astronaute, nieuwe songs schrijven, andere creatieve plannen opstarten, nog meer dansen in de keuken, stapels boeken lezen en verwonderd blijven.

28 december 2018
Marc Alenus