#MuzikaleSchilders - Roxy Music - Re-Make/Re-Model (1972)

#MuzikaleSchilders - Roxy Music - Re-Make/Re-Model (1972)

Rocksongs geïnspireerd door een schilder of met een forse referentie naar een kunstwerk. Frida Kahlo opperde ooit dat ze bloemen schilderde opdat ze niet doodgaan. Muzikanten doen ongeveer hetzelfde.

Wij leerden Roxy Music pas laat kennen, heel laat. Want ‘Manifesto’ was voor ons de plaat van een nieuwe groep, in 1979. En dan ontdekten we dat we nog een heel eind konden terug graven. De doos, die toen openging!! We herinneren ons de eerste keer Virginia Plain: ons hart sloeg letterlijk een tel of vier over. En dan moest de rest van de lp nog volgen.

Die eerste keer Re-Make/Re-Model was alsof een engelenkoor in onze oren stond te euhm… zingen. Duivels! We dachten dat het een groep betrof die rechtstreeks van Mars of Pluto kwam. Bevreemdend maar o zo spannend. De openingstrack van de debuutplaat en een supervreemd liefdeslied over een dame met de nummerplaat CPL 593H, in het refrein gezongen door Brian Eno en Andy MacKay. Bryan Ferry in Uncut in 2013: “I took inspiration for the hook from the actual number plate of a "very cool" Mini Clubman that I saw at the Reading festival. I went with a friend and I was very attracted to this girl backstage who was wearing a fluffy jacket. Anyway, I then saw her when we were driving home in the terrible slow queue to get out of the site, and she was in the car in front. And I memorised the number of the car. So it was a kind of cry in the wild... I never met her."

Nog belangrijker en het thema van deze week: de titel van de song was geïnspireerd op het schilderij 'Re-Think/Re-Entry' van Derek Boshier, een Britse popartartiest, leeftijdsgenoot en vriend van David Hockney. Bryan Ferry had dit aan de kunstacademie leren kennen en waarderen. Een hyperopgejaagde afjakkersong en het favoriete nummer van gitarist Phil Manzanera: "That sort of sums us up in a witty way with that ending, three chords, a lot of attack, a lot of enthusiasm."

29 juni 2022
Laurens Leurs