#MuzikaleSchilders - Nat King Cole - Mona Lisa (1950)

#MuzikaleSchilders - Nat King Cole - Mona Lisa (1950)

Rocksongs geïnspireerd door een schilder of met een forse referentie naar een kunstwerk. Frida Kahlo opperde ooit dat ze bloemen schilderde opdat ze niet doodgaan. Muzikanten doen ongeveer hetzelfde.

In onze studententijd in Brussel was het vaak een concert of een film. De filmclubs in het centrum waren toen nog voldoende aanwezig om veel goede films te spotten. Maar wel altijd opletten dat het geen Frans gedubde versie was. In de Cinema Galeries, een vintage chique zaal, zagen we één van de betere films van 1986: 'Mona Lisa' van Neil Jordan met Bob Hoskins die de rol speelt van een ex-gevangene die een high class gezelschapsdame moet beschermen, waarbij zich een bijzondere relatie tussen de twee ontspint. Als kers op de taart op de tragische film eindigde hij met een machtig mooie song: Mona Lisa van ene Nat King Cole.

Prachtig gezongen met de intens mooie croonersstem van Nat King Cole over één van de mooiste schilderijen: de 'Mona Lisa' van Leonardo da Vinci: “Do you smile to tempt a lover, Mona Lisa? / Or is this your way to hide a broken heart?” Een compositie van Ray Evans en Jay Livingston, die destijds ook al in functie van een film werd geproduceerd: 'Captain Carey, U.S.A.' uit 1950 en die er destijds een Academy Award mee won voor “best original song”.

Zeer vaak gecoverd (Presley, Willie Nelson, Shakin’ Stevens, Me First And The Gimme Gimmes, Neville Brothers en dochter Natalie Cole), maar de mooiste blijft toch die van de zoetgevooisde Nat King Cole.

2 juli 2022
Laurens Leurs