Muzikale ontdekkingsreis op ha'fest

Achtergrond

Komend weekend is het weer tijd voor ha’fest. Gedurende vier dagen wordt in de Handelsbeurs een eclectische mix voorgesteld, gaande van het neoklassieke vioolspel van Sarah Neufeld tot de aanstekelijke wereldmuziek van Konono No 1. Redenen nodig om het programma eens van dichterbij te bekijken en te gaan? Hier zijn er al drie.

Johann Johannsonn (Donderdag 12/5)

Het goede weer is nog maar net gearriveerd en de IJslandse componist Jóhann Jóhannsonn (die eerder al een Golden Globe won met de soundtrack voor 'Theory Of Everything') spreekt alweer van het einde. In de Handelsbeurs komt hij zijn film en soundtrack ‘End Of Summer’ voorstellen. Tijdens een reis naar Antartica draaide hij op super-8 een reeks verstilde beelden, om daar dan met hulp van Guðnadóttir en Robert A.A. Lowe een soundtrack bij te maken. In Gent krijgen we dan ook de combinatie van film en muziek. Verwacht u vooral aan verstilde klanken en een ijzig, maar tegelijk ook warm gevoel.

Chantal Acda (Vrijdag 13/5)

Voor de vaste lezers van deze site is Chantal Acda waarschijnlijk geen onbekende. Zij bracht vorig jaar de prachtplaat ‘The Sparkle In Our Flaws’ uit, en toen we haar live zagen was dat steevast de moeite. Maar zelfs al zag u haar eerder aan het werk - in dat geval moet u er ongetwijfeld ook niet meer van overtuigd worden - dan nog is het concert in de Sint-Jacobskerk iets bijzonders. Acda kan namelijk een oude droom om met een koor te werken tot werkelijkheid maken. De muziek gaat helemaal herwerkt worden voor de bezetting van een koor en een hoop blazers in plaats van de gewoonlijke instrumenten. Nog altijd niet overtuigd? Dan geven wij het op.

Elephant 9 (Zaterdag 14/5)

Als ze zich in Scandinavië aan jazz wagen, dan levert dat vaak interessante resultaten op, en Elephant 9 is hier geen uitzondering op. Dat bewezen ze vorig jaar nog maar eens met ‘Silver Mountain’, dat bol stol van de groovy ritmes. Het trio begon oorspronkelijk sterk beinvloed door wat Miles Davis in de jaren zeventig deed, maar is sindsdien meer en meer richting rock gaan neigen. In de Handelsbeurs mogen de noren de jazzavond (met ook nog L.U.M.E. en Taxiwars) afsluiten met hun mix van psychedelica, jazz, en funk. Trouwens, voor wie het moest interesseren: op de laatste plaat van dit trio kregen ze versterking van Motorpsycho-ad-interim-gitarist Reine Fiske.

UPDATE:

9 mei 2016
Robbe Van Petegem