Muzikale moederdag

Achtergrond

Moederdag, flauwe commerciële poging om diegene die ons op de wereld zette te eren? Kan zijn, maar er zijn wel een paar knappe songs geschreven. We zetten er een paar op een rijtje en wees gerust, Axel Hirsoux zit er niet tussen. 

John Lennon – Mother

Oudste in dit rijtje is deze van John Lennon. Het is eigenlijk een schreeuw om aandacht naar zijn ouders. Zijn vader verliet het gezin al heel vroeg. Zijn moeder leefde ook al niet samen met haar zoon, al hadden ze wel een goede relatie. Zij kwam om in een auto-ongeluk op 15 juli 1958 dat veroorzaakt werd door een dronken politieman. Lennon was toen zeventien. Het nummer opende het album ‘John Lennon/ Plastic Ono Band’ en dateert uit 1970.

Queen – Tie Your Mother Down

Alternatief moederdagideetje van Brian May die de song schreef in 1976, maar hem ook live speelde met o.a. Foo Fighters en The Darkness. Dat je niet zomaar spot met je moeder bleek tijdens de video-opnames voor de song. Op het drumpodium stond een emmer waarin een explosie werd afgestoken. Die was iets te hevig en Roger Taylor werd van zijn stoeltje geslingerd. Als je goed kijkt, zie je in het begin van de clip hoe Freddy Mercury plots verschrikt achterom kijkt. De opnames moesten even stopgezet worden, maar Taylor mankeerde niets. Later maakte Queen het goed met Mother Love, de laatste song die de band opnam met Freddy Mercury.

Pink Floyd – Mother

Geplukt uit ‘The Wall’ dat het verhaal vertelt van Pink, een verbitterde, van de wereld vervreemde rockster die werd opgevoed door een overbezorgde, alleenstaande moeder. De tekst van Mother is in feite een dialoog tussen Pink (stem van Roger Waters) en zijn moeder (stem van David Gilmour). De moeder helpt Pink met het bouwen van een muur om hem te beschermen tegen de boze wereld. Mama zou niets liever willen dan dat haar zoon bij haar blijft wonen. Ze is als de dood dat hij een andere liefde zou vinden.

ABBA – Does Your Mother Know

Ook uit 1979 en van het album ‘Voulez-vous’. In de rits hits van Abba een wat vreemde eend in de bijt door het rock-‘n-roll-gehalte en het feit dat we hier niet de twee dames horen in de leadzang, maar wel Björn Ulvaeus. De song gaat over een man die een flirt beantwoordt van een – veel te – jong meisje en zich toch afvraagt of haar moeder wel weet waar ze uithangt. 

Danzig - Mother

Eerste single van de Amerikaanse metalband Danzig. In een interview verklaarde frontman Glenn Danzig dat de song geïnspireerd is door Tipper Gore, lid van Parents Music Resource Center (PMRC) die verantwoordelijk zijn voor de stickers op platen die ouders moeten waarschuwen dat de inhoud gevaarlijk is voor hun koters. De song is ook gekend van de soundtrack van GTA. Vorig jaar coverde Lissie deze song.

Sufjan Stevens - Decatur or Round of Applause for Your Stepmother!

Laat ons ook de stiefmama’s niet vergeten. Sufjan Stevens eerde de zijne op ‘Illinoise’, zijn vijfde album. Het is een hilarische song waarin hij bekent aanvankelijk zijn stiefmoeder te haten en haar nog liefst van al aan een alligator wou voeren, maar gaandeweg beseft hij dat ze zijn respect verdient.

Eels – Fitting In With The Misfits

Mark Everett kende success met ‘Beautiful Freak’, maar daarna ging het fout. Zijn zuster pleegde zelfmoord en zijn moeder kreeg de diagnose dat ze kanker had. Dat leidde tot het album ‘Electro-Shock Blues’, een album over zijn familie. Eerder schreef E al een song in de vorm van een brief aan zijn ma: Fitting In With The Misfits.

Ibeyi – Mama Says

Het Frans-Cubaanse duo Ibyei, bestaande uit de tweelingzusjes Lisa-Kaindé en Naomi Diaz is dezer dagen vrij hip. Het duo groeide op in een muzikale familie. Hun vader was de Cubaanse percussionist Angá Diaz (lid van Buena Vista Social Club) en hun moeder is een Frans-Venezolaanse zangeres die de twee als manager begeleidde en Lisa-Kaindé aanmoedigde als singer-songwriter. Hun debuutplaat is een ode aan hun vader, maar ook dit nummer staat er op.

Flip Kowlier - Mama (Nowo Hommo Hon)

Een grote hit werd het niet, maar Kowlier slaagde er toch maar in om een niet melig Nederlandstalig nummer te schrijven met mama in de titel. Daarvoor alleen al respect.

Arno – Les Yeux De Ma Mère

De mooiste ode die een moeder ooit kreeg van een Belgisch artiest. In het Frans lukt het beter om poëtisch en toch niet klef te klinken natuurlijk. En als de auteur dan Arno is, krijg je magie.

Chocolate Genius – My Mom

Nooit de erkenning gekregen, die hij verdiende, Marc Anthony Thompson. En nochtans is dit nummer een kroniek van zijn tijd. Een tijd waarin dementie onontkoombaar is. Zo’n nummer dat tot op het bot gaat. Zelfs al herken je de situatie niet, dan nog begrijp je de pijn waar het hoofdpersonage mee zit.

Paul Simon – Mother And Child Reunion

Ok, Paul Simon heeft dan wel toegegeven dat het nummer eigenlijk over een huisdier gaat en dat de titel een gerecht met kip en eieren is uit een Chinees restaurant, maar je hebt echt niet zoveel verbeelding nodig om daar andere beelden bij te verzinnen, want “The mother and child reunion / Is only a motion away”. En dat reggaedeuntje is zo verdomd lekker.

Randy Newman – Mama Told Me Not To Come

Want moeders weten het toch altijd het best. En dus kon de jonge Randy maar beter wegblijven uit die zedeloze muziekscene in Los Angeles. Gecoverd en tot hit gemaakt door Three Dog Night, maar toch nog dat tikje beter in de originele versie.

Fountains Of Wayne – Stacy’s Mom

En een moeder blijft nog altijd een vrouw. Dat vonden ze ook bij Fountains Of Wayne. Je voelt de onderhuidse spanning zo groeien. Dus zet die volumeknop op tien en hou je tienerhormonen in toom.

Slade – Mama Weer All Crazy Now

Altijd een beetje onderschat, want te veel marketing en te weinig muziek, zo werd gezegd. Maar verdorie wat zijn die songs van Slade aanstekelijk. En de wacky kleren en de bakkebaarden krijg je er voor niks bij. Wat zou mama daarvan gezegd hebben? Juist ja!

Marc Alenus, Patrick Van Gestel

10 mei 2015