#MutantDisco - Tank Of . Danzig - No New York (1982)
Aan het eind van de seventies en begin van de jaren tachtig ontstond in New York een strekking van punkers die ook wilden dansen en zonder veel gene disco, latin, hiphop en wat dies meer zij, voluit omarmden. En dat klonk behoorlijk opwindend, die zogeheten no wave of funkpunk. Salontafel aan de kant en jumpen maar!
Dat de mutant disco in de smeltkroes van New York ontstond is een feit. Minder bekend is dat ook op andere plekken in de wereld de punk en de funk elkaar vonden. In Duitsland ging Tank Of Danzig er mee aan de haal in 1982 en verraste de alternatieve wereld met dansbare punkfunk. Vooral de lp ‘Not Trendy’ van het trio, bestaande uit Schengel (gitaar en vocals), Esch op bas en LeGaye op drums aangevuld met de rauwe saxofoon van Kohl, vond in de lage landen vlot aantrek, toen Luc Janssen het in 'Domino Deel 2' door de radio liet knallen.
De live actieradius vergrootte zich van Koblenz in één klap tot de rest van Duitsland, België, Nederland en Frankrijk. En ze werden vlot opgepikt door het het wavelabel Antler Records uit Wezemaal, waarna Antler-opperhoofd Roland Beelen zich ook ging bezigen met de geluidstechnische kant van het live gebeuren. De boekingen verliepen via de vzw Kleo uit Wezemaal.
Tank Of Danzig deed alle moeite van de wereld om niet vereenzelvigd te worden met die Neue Deutsche Welle, die toen de boventoon voerde, maar ze bleven consequent in het Engels declameren. Het klonk dan ook alsof het uit downtown New York kwam en vergelijkingen met die andere saxgetinte no wave van James White drongen zich op.
No New York werd opgenomen in Keulen in de studio van Conny Plank. Heel lang heeft het niet geduurd, want na nog een lp, 'Don’t Stop The Music' in 1984 was het over and out voor Tank Of Danzig. Maar knotsen en botsen doet het vandaag nog altijd.