#Muilperen - The Kids - Bloody Belgium (1978)

#Muilperen - The Kids - Bloody Belgium (1978)

Een forse kopstoot, een ferme muilpeer, een djoef in de maag. De opdracht deze week is simpel: nummers die geen aanloopje nodig, geen onnodige intro hebben, maar onmiddellijk met de deur in huis vallen.

Wat moeten we nog over The Kids kwijt, wat niet iedereen al weet. Probably the best powerpunkrockgroep die hier ooit over de Vlaamse kasseien dokkerde. En je vraagt je af: is de boodschap veranderd?! " Prime minister says we gotta fight inflation / we gotta raise new taxes to save the nation / so they're after people without a job / I think I better hang myself / In bloody bloody Belgium".

Onze eerste echte kennismaking was niet met de punkrock-Kids, maar met de powerpop-Kids, die met 'Living In The 20th Century', opgenomen onder leiding van Sylvain Vanholme, één van de beste powerpopplaten ooit in België en eigenlijk ook ver daarbuiten produceerden. Wij kochten het koopcassetje in Fonosjop Kludde in Bree voor 129 Belgische franken. Wij hebben het cassetje nog steeds en onderwijl hebben we ook de lp-versie en de cd ontelbare keren laten spinnen. En zo kwamen we als vanzelf ook weer uit bij het punkrockdebuut 'The Kids' uit 1978 dat, nu vlotjes veertig jaren later, echt niets van de "urgency" en "what the hell" heeft verloren.

Ludo Mariman en zijn kompanen brengen het kleinood nog altijd met evenveel panache als destijds. En in tegenstelling tot toen mogen ze dat nu ook geregeld buiten de landsgrenzen demonstreren. Eén minuut en vijftien seconden, meer moet dat soms niet zijn.

17 oktober 2021
Laurens Leurs