mòs ensemble - I Did

mòs ensemble - I Did

Roos Denayer gooit momenteel hoge ogen als Rosa Butsi, maar ook met deze band is ze bezig.

Mòs ensemble een superband noemen, is niet eens overdreven. We vinden er naast Denayer ook Astrid Creve (Tiny Oak), Marta del Grandi, Ambroos Deschepper (Bandler Ching, Kosmo Sound, Azmari), Benjamin Hermans (Suura, Kreis), Artan Buleshkaj (Anemic Cinema), Kobe Boon (Steiger, Kreis,...) en Simon Raman (Steiger, Uma Chine,...) in terug.

Met zevenen spelen ze uiteraard niet voor het geld. De muziek is als een matrix voor lentedromen, voor een arcadisch avontuur. Een ongerepte archipel in een zee van jazz, folk en psychedelica. Geen land van melk en honing, maar van kronkelende, vernietigende akkoorden en ritmes, van serene, zacht kabbelende klankstromen. Riet en koper zorgen voor wind of sneeuwstorm, contrabas en gitaar zijn de getijden, drums zorgen voor dag en nacht. En de liedjes zijn de vogels, de bijen, het fruit, de regen of de zon. In het land van mós is grijs geen optie, de grond is altijd rijk en vruchtbaar. Een wereld van hummus en verwondering. Als een documentaire van Richard Attenborough, maar dan los en geïmproviseerd.

Het zijn niet onze woorden, maar die van henzelf. En ze kloppen ook. Wie het niet gelooft, luistert maar eens naar de eerste single van de opvolger voor 'Behind The Marble'. I Did klinkt lieflijk en avontuurlijk tegelijk. Met vrolijk gefluit en getokkel, maar ook met de warmte van rietblazers en koper. Een dromerige song die je als een jonk wegvoert, weg van de stinkende haven met zijn lawaai en stank, langs donkere kanaaltjes naar een verborgen, maar zonnig dok waar je kan aanmeren.

'Pets & Therapy' wordt gereleased op 22 maart via W.E.R.F. records

10 december 2023
Marc Alenus