Mortier - Marie

Inlandse Maatjes

Een wijkende haarlijn, een baard, een zware bril… “Eels”, horen we u roepen? Bijna!

We hadden het eigenlijk over Thomas Mortier, vroeger één van De Ministers Van de Noordzee, lid van Yuko en Douglas Firs. Met zijn nieuwe band, simpelweg Mortier genoemd, kwam hij hier aanwaaien met een eerste single Marie, voorloper van een debuutplaat (ook al ‘Mortier’ genoemd) die in het voorjaar van 2019 wordt verwacht, een uitgave van Mayway Records.

En er is meer dan uiterlijke gelijkenis met Mark Oliver Everett, zo blijkt. De eerste single klinkt zacht als The Deconstruction of I’m A Hummingbird en heeft ook een zelfde weidse viool als sfeerzetter.

Eigenares van die viool is overigens een oude bekende: Nele Paelinck van School Is Cool. En ook de andere bandleden van Mortier doen meer dan het spreekwoordelijke belletje rinkelen. Zo zijn er Senne Guns, bekend van zijn Goudvis en meer, Jesse Maes van Sophia en Hypochristmutreefuzz en Willem-Alexander Langlet (Emma Bale).  

Vergelijkingen met Spinvis en Buurman dringen zich op, maar evengoed wordt herinnerd aan Sparklehorse en de Beatles. Hoe de band echt klinkt, zal pas duidelijk worden met het album. Daarop komen nog meer vrienden langs zoals wondergitarist Maarten Flamand (The Antler King), drummer Christophe Claeys (Amatorski en Balthazar), saxofonist Mattias De Craene (Nordmann, MDC III), toetsenist Brecht Plasschaert (Marble Sounds) en folkviolist Jeroen Goegebuer (Wör).

16 oktober 2018
Marc Alenus