#MoreMoore - Billie Holiday - Gloomy Sunday (1941)

#MoreMoore - Billie Holiday - Gloomy Sunday (1941)

Wij zijn de mensen van Absolutely Free Festival aka AFF Genk nog altijd dankbaar dat ze ons in 2015 de gelegenheid verleenden om een publieke Q&A te hosten met één van onze helden. Thurston Moore bleek bovendien nog een vriendelijk mens ook. De gitaristieke visionair van Sonic Youth, Chelsea Light Moving en al een tijdje solo heeft een bijzonder uitgebreide platencollectie en resideert tegenwoordig in London. Gevraagd naar diens favoriete songs aller tijden doen wij een greep uit het brede aanbod.

Het is niet al punkrock en noise in de platenkast van mijnheer Moore. Ook doorwrochte en doorleefde blues kan daar een plek vinden, hier in de persoon van Billie Holiday (Philadelphia, 7 april 1915 – New York, 17 juli 1959, echte naam Eleanora Fagan), wellicht de belangrijkste jazz- en blueszangeres uit de Verenigde Staten.

De Gloomy Sunday, die de voorkeur van Thurston Moore wegdraagt, werd geschreven in 1933 door de Hongaarse pianist en componist Rezso Seress met tekst van de Hongaar Laszlo Javor. Seress schreef het nummer reeds in 1933. Hij zou later, van joodse origine zijnde, een Nazi-werkkamp overleven en na de tweede wereldoorlog verdiende hij een tijd lang als trapeze-artiest zijn brood, waarna hij zich terug concentreerde op piano en compositie.

Gloomy Sunday werd voor het eerst opgepikt door Hal Kemp And His Orchestra in 1936 met een Engelse tekst van Sam Lewis. Ook Paul Robeson nam het nummer op in 1936, maar het was toch de versie van Billie Holiday uit 1941 die veruit de meeste roem opleverde. Een morbide song met in de tweede strofe directe referenties naar zelfmoord, zeer ongewoon voor die tijd: "My heart and I have decided to end it all."

Holidays versie voegde een derde strofe toe om de scherpe kant er een beetje af te halen door te zingen dat ze "only dreaming", enkel aan het dromen was. Maar de vertolking was intens en waarachtig, want ze kende de wanhoop waarover ze zong met alle persoonlijke demonen, alcohol en drugproblemen waarmee ze het grootste deel van haar leven worstelde. 

2 mei 2023
Laurens Leurs