monokimono - IJsjes

Inlandse Maatjes

monokimono - IJsjes

De IJsjes van monokimono dateren uit de jaren negentig, maar ze zijn wel aanleiding tot een mooi liedje.

In de woning van zijn oma vond Ben Tanghe, frontman van monokimono de getuigen van zijn vergane kindertijd terug: zeventien verloren videocassettes waarop verjaardagen, verkleedfeestjes, kleine drama’s en strandvakanties weer tot leven kwamen.

Dat materiaal werd de inspiratiebron voor een reeks liedjes die hij op zijn kamertje in Antwerpen bricoleerde met behulp van wat vintage analoge synths, Ableton en samplers. Binnenkort komt er een ep aan. Die zal ‘Kameleon’ heten en vier van die kleine stukjes melancholie bevatten, maar nu is er al de eerste single IJsjes.

Ja, Tanghe zingt in het Nederlands en dat doet hij met een warme stem die past bij de behoedzame opgeroepen herinneringen aan lang vervlogen vakanties en zijn vader. Simon Beeckaert produceert daarbij langzaam opstijgende bubbels van bas en Lise Daelemans stond hem bij op toetsen en haar heerlijk contrasterende stem.  

Ook de clip biedt – uiteraard – een inkijk in de kindertijd van Tanghe. We zien hem vallen met zijn fietsje, dansen op een pyjamafeestje, als koene ridder met zijn zwaard zwaaien, een nepsigaret roken en in rubberbootje dobberen op de golven onder het veilige oog van zijn vader. Het plaatje klopt helemaal en ook al voelen we ons een beetje voyeur, toch zijn we benieuwd naar wat er nog in de dozen van oma zat.

23 juni 2019
Marc Alenus