Mogwai Fear Santa

Eindejaar 2018

Heb je intussen ook last van die overdosis All I Want For Christmas, Driving Home For Christmas of Last Christmas? We stelden een kerstmenu-playlist samen om die gevulde kalkoen dat ietsje minder klef te doen smaken.

Amuse bouche: Low maakte met ‘Double Negative’ één van de opvallendste platen van 2018 maar sinds 1999 vrolijken – nou ja… – ze onze kerst op met liedjes uit hun ‘Christmas’-album.

 

Assortiment hapjes: we wilden Mistletoe van Billy Childish serveren, maar nu blijkt dat een frisse cover door The Darts dit jaar van de persen kwam.

 

Japans tussenhapje: we kleuren dit jaar eens buiten de kerstrandjes en gaan voor Japans. Al was het maar omdat niemand vrolijker kerst- en nieuwjaarswensen brengt dan Shonen Knife.

 

Nog-één-aperitief-en-dan-aan-tafel: onze goede inborst zet ons ertoe aan om op kerst ook een gevangene aan de feestdis uit te nodigen. Phil Spector schoot zijn vrouw dood, maar schonk ons ook pareltjes als deze cover door The Ronettes van I Saw Mommy Kissing Santa Claus.

 

Koud voorgerecht: Eels leverde in Everything’s Gonna Be Cool This Christmas één van de beste kerstsong oneliners aan: “Baby Jesus, Born To Rock” .

 

Soep: om de sfeer aan de kersttafel eventjes ongemakkelijk in de soep te draaien, raden we de cover van De Staat van Let It Snow aan.

 

Warm voorgerecht: hartverwarmende kerstgeesten laten we leveren door traiteurdienst The Raveonettes. Smakelijk!

 

Sorbetje: niets beter dan een frivole trompet als tussendoortje. Het was dit jaar dertig jaar geleden dat Chet Baker iets te ver uit een Amsterdams hotelraam leunde, maar zijn kerstdeuntjes pakken ze ons niet meer af.

 

Hoofdgerecht: tijdens de kalkoen wordt niet gesproken noch gezongen. Een typische kerstsingle kun je Aphex Twins instrumentaaltje niet noemen, maar de cryptische songtitel herbergt wel XMAS_EVE… In 2010 voor het eerst gehoord tijdens een optreden in Metz, nu mag hij onze farcie doen binnenkabbelen.

 

Hoofdgerecht (bis): [nvdr: we kregen klachten dat die Aphex Twin niet zo spijsverteringsbevorderend werkt, dus toch maar een zacht kerstplaatje van Belle & Sebastian, van de kerstspecial die ze in 2002 voor John Peel opnamen]

 

Dessert: na het hoofdgerecht een dipje? RUN DMC helpt je ervan af met de kerstmedley Christmas In Hollies die ze in 1987 weggaven voor de compilatie ‘A Very Special Christmas’ (met o.a. ook nog The Boss en U2).

 

Kaasbordje: Wat is er nog cheesier dan kaasfondue? Inderdaad, The Power Of Love van Frankie Goes To Hollywood (maar ook een verdomd goed nummer, toch?)

 

Digestif: Laat ons eerlijk zijn, de digestif is het beste stuk van een maaltijd en mag dus ook het langst duren. Xmas Steps van Mogwai. Elf minuten? Nee, gewoon endless repeat tot aan Pasen.

 

Niet tevreden met ons kerstmaal? Je bent helaas niet de enige. Sufjan Stevens zei ook al That Was The Worst Christmas Ever! We hadden ook graag nog zijn Did I Make You Cry On Christmas Day? (well, you deserved it) gepost, maar we worden geroepen om de pakjes open te doen.

24 december 2018
Christophe Demunter