#MitchellFroom - Elvis Costello - So Like Candy (1991)

#MitchellFroom - Elvis Costello - So Like Candy (1991)

De naam Mitchell Froom zal bij sommigen een bel doen rinkelen en bij veel anderen een oprecht “Que?!”. De kans dat u een welluidende productie van deze Amerikaanse producer uit California in de platenkast hebt staan, is nochtans relatief groot. We zoomen een weekje in op deze klepper met een fors stel oren aan zijn hoofd.

Samen geschreven met Paul McCartney en alleen daarom redelijk legendarisch maar het is dan ook nog eens een knoert van een song. Later was hij ook terug te vinden in demoversie op de reissue (2017) van McCartneys 'Flowers In The Dirt', oorspronkelijk uit 1989. Zo goed dus dat zelfs de überfabuleuze het wil hernemen.

Afkomstig van 'Mighty Like A Rose', een lastige Elvis Costello-plaat met een Costello die niet altijd precies weet welke richting uit te gaan, maar desondanks hoge toppen scheert. En een mindere Costelloplaat is nog altijd beter dan de rest van de achtervolgers. Zelfs voor de productie was hij in dubio, want deels was die in handen van Kevind Killen en deels van Mitchell Froom. En als Froom niet aan het producen was, was hij alomtegenwoordig, onder andere als arrangeur of als muzikant op toetsen (Hammond, piano en orgel), mellotron en als stemmenarrangeur.

Ook een favoriet nummer van Triggerfinger-bassist Paul Van Bruystegem: “Er zit een geweldige Chamberlin-solo (elektrisch orgel) in. Costello was tijdens de opnames nogal een haantje. Mitchell zei hierover: 'Ik had het gevoel dat er steeds iemand achter mij aan zat, dat ik steeds iets moest doen'. Costello zong de solo voor en zei: 'Dit is ‘m'. Mitchell moest dan volgen. Costello is wat dat betreft de eeuwige, angry, young-old man". Leuke anekdote, rechtstreeks door Monsieur Paul ontfutseld aan producer Mitchell Froom.

4 december 2021
Laurens Leurs