#MitchellFroom - Crowded House - Something So Strong (1986)

#MitchellFroom - Crowded House - Something So Strong (1986)

De naam Mitchell Froom zal bij sommigen een bel doen rinkelen en bij veel anderen een oprecht “Que?!”. De kans dat u een welluidende productie van deze Amerikaanse producer uit California in de platenkast hebt staan, is nochtans relatief groot. We zoomen een weekje in op deze klepper met een fors stel oren aan zijn hoofd.

Toen Crowded House in 1986 op het toneel verscheen, was het een zucht van frisse lucht in het poplandschap. Alsof Paul McCartney opnieuw uitgevonden werd in een kiwiversie. Machtige popsingles, goede vribraties alom en songs met een hoofdletter S.

Split Enz, de groep waar voorman Neil Finn zat, raakte na een decennium in een impasse en de groeispurt, die songwriter Neil maakte, overvleugelde die van broer en stichter van Split Enz, Tim Finn. Dus het was de hoogste tijd voor iets nieuws dat er al vrij snel kwam in de vorm van het überpoptrio Crowded House, een popgroep met de hoogste gevoeligheid voor de ultieme melodie.

En het geheel werd vakkundig bij elkaar geproduceerd door een jonge Mitchell Froom die, na de onverwachte bijval voor de productie voor The Del Fuegeos in 1985, onmiddellijk in de hoogste regionen verkeerde. Een helder, verfrissend klankpalet waar na al die jaren een beetje minder echo in had gemogen, maar het blijft een plaat die je na al die jaren, zonder blikken of blozen mag spelen op elf.

En het grappige is dat anno 2021 Mitchell Froom een huisgast is gebleven bij Crowded House. Meer nog, hij is zelfs vast groepslid en toetsenman geworden van de laatste versie van Crowded House, waarover Neil Finn, die hem al langer in de groep wou, zei: "We did ask him to join back in the day, but he was too fixated on being a producer. We had to train him not to be a producer in this context and actually just play his beautiful keyboards. Because he has a deft touch, not only as a B3 player – as people will know from the organ solo in Don't Dream It's Over – but beautiful, shimmery textures and colours that he's added to old songs of ours and also this new album. It's a really great line-up. We already have done enough playing to know that it's transformative".

30 november 2021
Laurens Leurs