#MisterBaker - Graham Bond Organisation - Harmonica (1965)

#MisterBaker - Graham Bond Organisation - Harmonica (1965)

Ginger Baker raasde aan tweehonderd per uur door het leven. Al bij al opvallend vast te stellen dat hij toch de tachtig haalde. Hij is alvast één van de vreemdste vogels in het muzikale landschap, toen en later, een ongeleid projectiel dat toch altijd weer aan de oppervlakte kwam met een ritmische topprestatie. De docu uit 2012 'Beware Of Mr. Baker' was de ultieme ontnuchtering, waarbij een extremely grumpy old man vanuit zijn Zuid-Afrikaanse versterkte burcht terugkeek op een wonderlijke carrière. Een week lang verkennen we de exploten van wijlen Mister Baker.

De clip van Harmonica komt uit de bizarre Britse science-fictionfilm 'Gonks Go Beat' uit 1965 en herbergde met the Graham Bond Organisation twee derde van Cream met Ginger Baker op drums en Jack Bruce op bas.

Graham Bond was een sleutelfiguur in de vroege jaren zestig, die vanuit de jazzscene met Hammondorgel gaandeweg evolueerde naar blues en rhythm ’n blues, waarbij zijn “organisation” nieuwe talenten lanceerde, die later onder meer terecht zouden komen in Cream, Blind Faith, Mahavishnu Orchestra en Colosseum.

Graham Bond zelf raakte helaas aan lager wal en door druggebruik was hij ervan overtuigd dat hij de zoon was van occultist Aleister Crowley. Hij kwam terecht onder de wielen van de trein in het Finsbury Park Station op 8 mei 1974 en tot vandaag is het onduidelijk of het om een ongeval of zelfmoord ging. Het duurde twee dagen voor het lichaam op basis van vingerafdrukken geïdentificeerd kon worden. Hij was slechts zesendergig.

“You wouldn’t miss him in a crowd, he was a colourful character and a powerful guy”, aldus Jack Bruce. Bond was ook saxofonist, maar het is vooral zijn invloed als toetsenman, die als inspiratie diende voor ander Britse coming men als Rick Wakeman, Elton John, Steve Winwood en Jon Lord van Deep Purple. “He taught me, hands on, most of what I know about the Hammond organ”, volgens Lord. 

7 augustus 2021
Laurens Leurs