#MisterBaker - Blind Faith - Can’t Find My Way Home (1969)

#MisterBaker - Blind Faith - Can’t Find My Way Home (1969)

Ginger Baker raasde aan tweehonderd per uur door het leven. Al bij al opvallend vast te stellen dat hij toch de tachtig haalde. Hij is alvast één van de vreemdste vogels in het muzikale landschap, toen en later, een ongeleid projectiel dat toch altijd weer aan de oppervlakte kwam met een ritmische topprestatie. De docu uit 2012 'Beware Of Mr. Baker' was de ultieme ontnuchtering, waarbij een extremely grumpy old man vanuit zijn Zuid-Afrikaanse versterkte burcht terugkeek op een wonderlijke carrière. Een week lang verkennen we de exploten van wijlen Mister Baker.

Supergroep bestaande uit Eric Clapton, Ginger Baker, Steve Winwood en Ric Grech, die in 1967 slechts één plaat produceerde. En de groep waar Clapton en Baker zich na de split van Cream toch weer vonden. Zoals dat gaat met een supergroep, vormt die zich plotsklaps, lanceert met een forse hype en valt uit elkaar voor de kikker de kant kan raken. Tel daar nog een voor die tijd controversiële hoes bij (die met het naakte meisje) en de legende is geschreven. 

En dan was er gelukkig nog de muziek. Die was niet minnetjes: zes nummers, tweeënveertig minuten muziek. En dit heerlijke Can’t Find my Way Home met een opvallend rustige en functionele Ginger Baker. Als hij echt wou, kon hij dat (ook)!  De lp 'Blind Faith' haalde de top van de charts zowel in de UK als in de US, maar terwijl ze scoorden was Blind Faith al in ontbinding en zoals we nu weten, zal een reünie niet meer plaats kunnen vinden.

2 augustus 2021
Laurens Leurs