#MiskendeWereldhits - The Left Banke - Pretty Ballerina (1967)

#MiskendeWereldhits - The Left Banke - Pretty Ballerina (1967)

Wereldhits in het hoofd van (ll) en spijtig genoeg veel te weinig op de radio geweest, maar we halen ze graag uit het harmonieuze verdomhoekje.

Een jaar of tien geleden botsten we op een blog die at random nummers postte, waaronder twee superdeluxe singles van Steve Martin (de zanger, niet de acteur): het ongelofelijke Love Songs In The Night, en Two By Two. Beiden uit 1971. Zo kwamen we ook uit bij The Left Banke, alwaar Steve Martin de zanger en voorman was. We kenden Walk Away Renee, maar hoorden nog veel andere mooie zingedingen.

The Left Banke was een New Yorks gezelschap dat slechts twee langspeelplaten uitbracht, maar ze worden in stilte bewonderd en gekoesterd door veel te weinig mensen. Opnieuw is het de fijne falsetto popstem van Steve Martin die het verschil maakt. Pretty Ballerina en Walk Away Renee gaan beide over ballerina Renee Fladen, waar songschrijver Michael Brown een boon of twee voor had. The Left Banke scoorde dus bescheiden, maar de aanpak - ze noemden het zelf "baroque-'n-roll" - was vaak gearrangeerd met veel strijkers, harpsichords en klassieke motieven.

15 juni 2024
Laurens Leurs