#MiskendeWereldhits - Teenage Fanclub - Going Places (1995)

#MiskendeWereldhits - Teenage Fanclub - Going Places (1995)

Wereldhits in het hoofd van (ll) en spijtig genoeg veel te weinig op de radio geweest, maar we halen ze graag uit het harmonieuze verdomhoekje.

Woorden schieten tekort om te beschrijven hoeveel we van dit Schots clubje houden. We waren aan de grond genageld, toen ze in 1991 met de voeten vooruit 'Bandwagonesque' in onze stereo-installatie kieperden. En net toen we de schok te boven waren, bleken ze hoe langer hoe melodieuzer de rekken aan te vullen met de ene na de andere prachtige plaat met tonnen schone liedjes, die we met onbetamelijke regelmaat consumeren (sommigen spreken dan van een verslaving).

We zien ze allemaal graag, de Teenage Fanclub-worpen, maar om één of andere rare reden raakte 'Grand Prix' mij destijds het hardst en die is dat bijven doen. De drie songschrijvers in de groep - Gerard Love, Raymond McGinley en Norman Blake - wisselen elkaar in overtreffende trap af en Going Places beëindigde midden jaren negentig één van mijn favoriete mixtapes. De stilte aan het eind van die tape was gepast. Zo'n schoon liedje!

Dat lieflijk onschuldig gitaartje kondigt het allemaal netjes aan: "Just kick my feet off the ground / I'll embrace the sky". In mijn parallel universum bestaat een Nobelprijs voor powerpop en die ging al een keer of drie naar Teenage Fanclub. En dan te bedenken dat ik ze ooit in de Vaartkapoen in Molenbeek op één avond op één podium de affiche zag delen met The Posies. We hebben toen ook "the sky embraced" en zijn toen een halve meter boven tram 90 terug richting studentenkot in Etterbeek gezweefd. Zo'n avonden waren dat toen.

14 juni 2024
Laurens Leurs