#MiskendeWereldhits - Mutton Birds - Like This Train (1997)

#MiskendeWereldhits - Mutton Birds - Like This Train (1997)

Wereldhits in het hoofd van (ll) en spijtig genoeg veel te weinig op de radio geweest, maar we halen ze graag uit het harmonieuze verdomhoekje.

Nieuw-Zeelands trots die hier net zo groot hadden kunnen worden als pakweg The Triffids en daarvoor net als die ondervoeters en The Go-Betweens voor een paar jaar verhuisden naar de UK in een poging om daar de rest van Europa en de wereld te veroveren. Helaas was hun naam en faam niet die van voornoemden, maar het maakt dit machtig mooie nummer er niet minder om.

Like This Train werd geschreven door opperbird  Don McGlashan, die al een behoorlijke reputatie had opgebouwd in Nieuw-Zeeland als voorman van een postpunkgezelschap dat het midden hield tussen vroege XTC en Gang Of Four. Alleen al die schrijnende openingslijn van de gitaar schreeuwt om meer en dan legt een zalvende stem er een dekentje van weemoed overheen. En dan moet het prachtige refrein nog openplooien.

"I never thought that it would come to this / To watch myself leaving you behind / But you went to great lengths to clear my way / And like this train, you'll take a long, long time / To reach the end of the line". En als we toch bezig zijn, While You Sleep van hetzelfde album 'Envy Of Angels' had hier net zo goed kunnen staan.

13 juni 2024
Laurens Leurs